mirovnistudiji.jpgCentar za mirovne studije poziva vas na tribinu o klimatskim promjenama i njihovim utjecajima na ljudska prava Mirovni studiji: Prijeti li svijetu "klimatski aparhejd"? u ponedjeljak, 18. studenog, u 18:00 u Showroomu Galerije Nova (Ul. Nikole Tesle 7, Zagreb), koju organizira ususret novoj generaciji Mirovnih studija.

Profesor Philip Alston, posebni izvjestitelj UN-a za ekstremno siromaštvo i ljudska prava u svojem je izvještaju "Klimatske promjene i siromaštvo" u lipnju 2019. iznio tezu da svijetu prijeti doba tzv. "klimatskog aparthejda“ u kojem će se zbog posljedica klimatskih promjena produbiti nejednakosti u društvima te će ljudska prava mnogih biti ugrožena.

Na tribini ćemo se osvrnuti na pitanja veza i međuovisnosti ljudskih prava, nejednakosti i stanja našeg okoliša, na pitanja klimatskih izbjeglica i odnosa prema ovom suvremenom fenomenu.

Pored interdiscliplinarnog pristupa važno je i prožimanje aktivističke, znanstvene i političke perspektive i njihova međusobna suradnja. U tom kontekstu najavit ćemo i predstaviti i program Mirovnih studija 2020. koji se i ovim temama šire bavi.

Na tribini će govoriti:
Tanja Vlašić, koordinatorica programske cjeline Ljudska prava na Mirovnim studijima
Drago Župarić-Iljić, Odsjek za Sociologiju Filozofskog fakulteta
Petra Andrić, Greenpeace Hrvatska

Tribinu će moderirati Lana Jurman iz Centra za mirovne studije, a Jasna Račić, koordinatorica programa Mirovnih studija, predstavit će ovogodišnji program Mirovnih studija za koje upisi traju do 3. prosinca.

Tribina je organizirana u sklopu Tjedna globalnog obrazovanja koji se održava se diljem Europe od 18. do 24. studenog u sklopu široke kampanje koju koordinira Centar Sjever-Jug Vijeća Europe. Cilj je Tjedna potaknuti obrazovne radnice i njihove učenike/ce, ali i ostale zainteresirane građane da se okušaju u aktivnostima koje potiču razvoj njihove globalne kompetencije. Ove godine tema je Tjedna je naš odnos prema klimatskim promjenama, a moto “Ustanimo! Zvoni alarm za klimatsku uzbunu!” (‘Wake up! This is the final call for climate’). Aktivnosti tjedna u različitim zemljama možete pratiti ovdje.

Za više informacija o prijavama na Mirovne studije kliknite ovdje.