Razultati istraživanja "Mladi i mediji" pokazali su da 57,1 posto mladih prilikom korištenja medija nikada ili rijetko pomisli da objavljena informacija nije istinita

Konferencija "Mladi u medijima: izazovi i perspektive" održana je jučer u organizaciji Foruma za slobodu odgoja te potporu Mreže Fondacija Otvoreno društvo. Cilj Konferencije bio je raspraviti pitanja vezana uz mlade i medije u Hrvatskoj, pitanje medijske pismenosti mladih, kao i vidjeti koje su buduće perspektive u obrazovanju mladih po pitanju medija i kritičkog promišljanja o medijskim sadržajima. Tijekom konferencije svoja su stručna izlaganja i rasprave održali stručnjaci iz područja medija, pedagogije, psihologije, komunikologije i srodnih znanosti, a u cijeloj konferenciji sudjelovali su i predstavnici medija.

Prof. dr. sc. Vlasta Ilišin s Instituta za društvena istraživanja na Konferenciji je istaknula trend pada povjerenja u televiziju kao medij, dok je dr. sc. Danijel Labaš s Hrvatskih studija održao izlaganje o (ne)etičnosti novinara prema mladima u medijima, gdje je istaknuo kako je potrebno više pažnje dati mladima i njihovim pozitivnim pričama. Boris Postnikov, iz Ministarstva kulture, predstavio je zakonsku podlogu o mladima i medijima. U drugom dijelu Konferencije, naglasak je stavljen na trenutno stanje vezano uz medijsku pismenost, na kojem su sudjelovali doc. dr. sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti, Martina Horvat iz Edukacijskog centra pri GONG-u, prof. Krešimir Mikić s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu te Filip Gospodnetić iz Foruma za slobodu odgoja. Svi su se složili o potrebi uvođenja medijske pismenosti te građanskog odgoja i obrazovanja u formalni obrazovni sustav.

Na Konferenciji su predstavljeni i rezultati istraživanja "Mladi i mediji" u kojem je sudjelovalo 11 zemalja iz regije, a poseban naglasak je stavljen na rezultate dobivene u Hrvatskoj. U istraživanju je sudjelovalo preko 4000 mladih osoba te niz organizacija mladih, medijskih organizacija te predstavnika medija. Rezultati istraživanja pokazali su kako u Hrvatskoj 54,8 posto mladih prilikom korištenja medija nikada ili rijetko smatra da postoji dio vijesti koji nije objavljen. Također, pokazalo se kako 65,2 posto mladih je nikada ili rijetko oprezno kada komunicira s nepoznatim ljudima na internetu, dok 57,1 posto mladih prilikom korištenja medija nikada ili rijetko pomisle da informacija objavljena u medijima nije istinita.

Konferencija je zaključena održavanjem radionica te je donesen niz preporuka koje će se koristiti u budućim zagovaračkim aktivnostima za uvođenje medijske pismenosti u formalni obrazovni sustav.

Ključne riječi: mladi, mediji
<
Vezane vijesti