mokri_snovi.jpgOtvorenje izložbe Mokri snovi, autorice Valérie Wolf Gang, održat će se 16. veljače s početkom u 20 sati, u galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka). Izložba ostaje otvorena do 3. ožujka.

Prisluškivanje tuđih razgovora i promatranje drugih bez njihovog znanja oduvijek se veže uz ljudsko ponašanje. U 21. stoljeću, u eri tehnologije i virtualnih komunikacija, tehnologija se (zlo)upotrebljava u svrhu prikrivanja identiteta i pronalaženja još boljih načina za špijuniranje drugih.

Instalacija Mokri snovi mlade slovenske umjetnice Valérie Wolf Gang dopušta nam da se sakrijemo iza anonimnog identiteta i nudi nam mogućnost "invazije" u tuđe intimne živote. Usudimo li se pogledati i kršiti društvene norme, mi postajemo nevidljivi ljudi, zarobljeni u akvariju vlastite imaginacije.

Nastala u produkciji Aksiome – Instituta za suvremenu umjetnost iz Ljubljane, instalacija će u organizaciji udruge Drugo more biti izložena u riječkoj galeriji Filodrammatica do 3. ožujka.

Glavni dio instalacije čini akvarij u kojem se nalaze dva računalna monitora potopljena u tekućini. Na njima je pokrenut Omegle – mrežna chat stranica koja nasumično povezuje ljude iz cijelog svijeta radi uspostavljanja razgovora putem web kamere. Posjetitelji mrežne stranice upuštaju se u nepredvidljive situacije s drugim korisnikom, a u svakom trenutku svatko od njih može napustiti trenutni razgovor i nasumično započeti sljedeći. Budući da su zasloni u akvariju okrenuti jedan prema drugome, web kamera s jednog monitora snima onaj drugi i prikazuje digitalnu refleksiju ljudi koje nasumično bira algoritam.

Korisnici stranice s druge strane ekrana pritom nisu svjesni da ih promatraju i posjetitelji galerije. Sadržaj svakog monitora se istovremeno projicira na zidove galerije, čiji posjetitelji zalaze u "digitalni razgovor" i postaju dio akvarija. Time dobivaju priliku pratiti razgovor i kružiti oko akvarija, biti tihi špijuni poput službenika američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), ili se priključiti razgovoru i korisnicima remetiti "stvarnost". Instalacija postaje medij spontane predstave i simbioze virtualnog i fizičkog svijeta, sastavljen od algoritama i ljudskih interakcija u stvarnome vremenu.

Dodatne informacije o izložbi saznajte na internetskoj stranici Drugog mora i Facebook stranici događanja.