Foto: CKFoto: CKSaga o dobivanju informacija o poslovanju i financiranju turističkih objekata osječkog Crvenog križa naizgled se bliži kraju - nakon dvije godine negiranja posjedovanja informacija, CK nam je danas dostavio dio informacija. Doznali smo da je preko 14 milijuna kuna utrošeno na rekonstrukciju Centra za edukaciju u Orahovici, od čega 12 milijuna kuna otpada na potpore nekoliko ministarstava, Grada Osijeka i Grada Zagreba, ali ostaje nepoznanica na što su utrošene ostale donacije, poput one od 12 milijuna kuna, prikupljene na Donatorskoj konferenciji 2008. godine, kao i za što se u konačnici koristi financijska dobit od odmarališta u Orahovici i Splitu.

Prije nešto više od dvije godine, točnije 1. prosinca 2015. godine, H-Alter je od Gradskog društva Crvenog križa Osijek zatražio nekoliko informacija o poslovanju i financiranju njihovih turističkih objekata o kojima smo već prije pisali. Konačno, povjerenica za informiranje Anamarija Musa 4. prosinca ove godine donijela je rješenje u kojem ističe kako je naša žalba utemeljena te kako se ne može prihvatiti zaključak gore navedenog tijela javne vlasti da ne posjeduje tražene informacije. Osječki Crveni križ danas je konačno odgovorio na veći dio našeg upita.

No, vratimo se u prosinac 2015. godine. Potaknuti tada novoosnovanim Centrom za društveno poduzetništvo (CDP), koji je u vlasništvu Gradskog društva Crvenog križa Osijek (85 posto) i Društva Crvenog križa Osječko – baranjske županije (15 posto) i koji vodi dva odmarališta CK-a u Splitu (Vila Mikica) i Orahovici (odmaralište Merkur), željeli smo više saznati o samom poslovanju CDP-a, djelatnostima koje obavlja i Potaknuti  novoosnovanim Centrom za društveno poduzetništvo (CDP), koji je u vlasništvu Gradskog društva Crvenog križa Osijek (85 posto) i Društva Crvenog križa Osječko – baranjske županije (15 posto) i koji vodi dva odmarališta CK-a u Splitu (Vila Mikica) i Orahovici (odmaralište Merkur), željeli smo više saznati o samom poslovanju CDP-a, djelatnostima koje obavlja i samoj izgradnji/rekonstrukciji navedenih objekatasamoj izgradnji/rekonstrukciji navedenih objekata.

Logično, najkompetentnija osoba za davanje odgovora bio je tadašnji ravnatelj osječkog Crvenog križa i predsjednik uprave CDP-a Marko Đukić, kojeg smo kontaktirali u prosincu 2015. godine. Umjesto odgovora na postavljenja pitanja, dobili smo prijetnju tužbom zbog čega smo u konačnici poslali zahtjev za idućim informacijama – koliko je u ljetu 2015. u hostelu Vila Mikica boravilo djece iz osječkih socijalno ugroženih obitelji te je li Grad Osijek sufinancirano njihov boravak; koliko je utrošeno u izgradnju odmarališta u Orahovici te putem kojih sredstava se financirala izgradnja/rekonstrukcija objekta i za što se financijska dobit od Vile Mikice i odmarališta u Orahovici koristi.

Odgovore na dio pitanja dobili smo tek danas, nakon više od dvije godine. Do tada smo redom dobivali dopise od osječkog Crvenog križa i CDP-a kako informacije – ne posjeduju.

U nekoliko žalbi, koje smo u ovom dvogodišnjem postupku dobivanja informacija pisali, istaknuli smo više puta kako konstatacija da tijelo javne vlasti ne posjeduje informacije ne stoji iz nekoliko razloga, a što je potvrdila i povjerenica za informiranje.

"Naime, u sklopu djelatnosti tijela javne vlasti koje su propisane Zakonom o Hrvatskom Crvenom križu i Statutom GDCK Osijek je oporavak djece i mladeži iz socijalno ugroženih obitelji, a tijelo javne vlasti je vlasnik Dječjeg odmarališta Vila Mikica (sada hostel Vila Mikica) i Centra za edukaciju GDCK Osijek u Orahovici u kojima se osigurava boravak djece. S obzirom na to da se radi o zakonom i statutom propisanoj djelatnosti tijela javne vlasti, isto bi trebalo posjedovati informaciju o broju djece iz osječkih socijalno ugroženih obitelji koji su boravili u ljeto 2015. godine u objektu tijela javne vlasti.Odgovore na dio pitanja dobili smo tek danas, nakon više od dvije godine. Do tada smo redom dobivali dopise od osječkog Crvenog križa i CDP-a kako informacije – ne posjeduju

Nadalje, na internetskoj stranici tijela javne vlasti nalazi se cjenik usluga u navedenim objektima, iz čega se zaključuje da tijelo javne vlasti od pružanja usluga smještaja, prehrane i sl. u tim objektima ostvaruje određenih prihod…. Iz navedenog proizlazi da je u nadležnosti Skupštine i Odbora tijela javne vlasti donošenje odluka o raspolaganju financijskim sredstvima, pa tako i ovih nastalih od pružanja usluga u navedenim objektima te bi tijelo javne vlasti trebalo posjedovati informaciju za što se koristi financijska dobit od Vile Mikice i odmarališta u Orahovici.

Tijelo javne vlasti je vlasnik objekta Centra za edukaciju GDCK Osijek u Orahovici, a zbog njegove obnove i izgradnje se i kreditno zadužilo, što proizlazi iz internetskih članaka te s obzirom na to i raspolaže s traženom informacijom koliko je utrošeno, tj. putem kojih sredstava se financirala izgradnja/rekonstrukcija objekata", navodi se u rješenju, a na koje je Crveni križ danas odgovorio.

Prema onome što smo dobili od osječkog Crvenog križa, ukupno je za rekonstrukciju i proširenje kapaciteta Turističkog naselja Merkur, odnosno Centra za edukaciju Orahovica utrošeno 14.393.722,65 kuna, od čega je osječki Crveni križ izdvojio milijun kuna, Virovitičko-podravska županija 50 tisuća kuna, Grad Osijek milijun kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja pet milijuna kuna, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dva milijuna Svakako je zanimljivo da je u ovoj dvogodišnjoj sagi pokušaja dobivanja informacija smještajna ponuda Turističkog naselja Merkur, odnosno Centra za edukaciju Orahovica, misteriozno nestala sa stranica CDP-a te je sada smještaj samo dostupan u splitskoj Vili Mikica.kuna, Ministarstvo zdravstva tri milijuna kuna, Grad Zagreb milijun kuna. Uz manju donaciju od 723 kune ostaje neraspoređeno 1.342.988,65 kuna.

No ostaje pitanje što je s preostalim milijunima koje je osječki Crveni križ uprihodio za izgradnju i rekonstrukciju objekta u Orahovici s obzirom na to da u podacima koje smo dobili od Crvenog križa nema 12 milijuna kuna, prikupljenih na međunarodnoj Donatorskoj konferenciji 2008. godine, čija je primarna svrha, prema riječima tadašnjeg ravnatelja Marka Đukića, bila prikupljanje donacija za izgradnju Centra.

Također, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek za potrebe rekonstrukcije i proširenja kapaciteta Centra u Orahovici sklopilo je 12. svibnja 2008. godine kratkoročni Ugovor o kreditu s Hypo Alpe Adria Bank d.d. Osijek od 10 milijuna kuna s rokom korištenja kredita do 31. ožujka 2009. godine. Kao objašnjenje za kratak rok otplate (10 mjeseci za 10 milijuna) kuna navode se "nove donacije pojedinih ministarstava", a koje kasnije "nisu realizirane zbog pogoršanja gospodarskog stanja i recesije u Republici Hrvatskoj". S obzirom na to da osječki Crveni križ nije mogao vraćati dignuti kredit, koji je u međuvremenu smanjen i zamijenjen dugoročnim, u pomoć su priskočili Grad Osijek s dva milijuna kuna i Osječko-baranjska županija s pola milijuna kuna.

"Nakon ekonomske krize u cijeloj Republici Hrvatskoj, ovaj mandat obilježen je i financijskom konsolidacijom osječkog Crvenog križa. Poznato jeNo ostaje pitanje što je s preostalim milijunima koje je osječki Crveni križ uprihodio za izgradnju i rekonstrukciju objekta u Orahovici s obzirom na to da u podacima koje smo dobili od Crvenog križa nema 12 milijuna kuna, prikupljenih na međunarodnoj Donatorskoj konferenciji 2008. godine, čija je primarna svrha, prema riječima tadašnjeg ravnatelja Marka Đukića, bila prikupljanje donacija za izgradnju Centra da je 2009. nakon obnove i izgradnje Centra za edukaciju u Orahovici ostalo kreditno zaduženje od 5,5 milijuna kuna koja je zbog otežanih uvjeta poslovanja bilo teško servisirati. Pozitivnim stavom Grada i Gradonačelnika, gospodina Ivana Vrkića, Grad je preuzeo otplatu od 2 milijuna kuna, a također pozitivnim stavom Županije i Župana, gospodina Vladimira Šišljagića, Županija je preuzela otplatu od pola milijuna kuna. Također, neupitna podrška i pozitivni stav Savjeta za razvoj i Odbora osječkog Crvenog križa te osobna upornost, rezultirali su zaključenjem ugovora o nagodbi u iznosu od 2.300.000,00 kuna s Ministarstvom regionalnog razvoja za ranije ugovorenu, a nepodmirenu donaciju", stoji u izvješću o aktivnostima Skupštine GDCK Osijek i njenih tijela iz 2016. godine, a koje potpisuje ravnatelj na odlasku Đukić. 

S obzirom na to da i sam osječki Crveni križ navodi u svom izvješću kako se kreditno zadužilo zbog obnove i izgradnje Centra, zbog čega je ostao dug od 5,5 milijuna kuna kredita, dobiveni podaci očito nisu potpuni jer je osječki Crveni križ sudjelovao sa svega milijun kuna. Kako nismo dobili potpune odgovore o troškovima izgradnje centra i izvorima financiranja, osječkom Crvenom križu danas smo uputili zahtjev za dopunom informacija.

Svakako je zanimljivo da je u ovoj dvogodišnjoj sagi pokušaja dobivanja informacija smještajna ponuda Turističkog naselja Merkur, odnosno Centra za edukaciju Orahovica, misteriozno nestala sa stranica CDP-a te je sada smještaj samo dostupan u splitskoj Vili Mikica. Podsjećamo kako je u prosincu 2015. godine bio dostupan cjenik za smještaj  u Orahovici i to u skladu s "popularnim" hotelskim cijenama od 100 do gotovo 900 kuna. Zbog čega je propao ovaj vid turizma nepoznato nam je, ali ako i dalje želite boraviti u Merkuru, tj. Centru za edukaciju Orahovica morat ćete izdvojiti od 150 do 350 kuna za puni pansion.

Dodatna zanimljivost jest da je na istoj adresi odmarališta Merkur registriran i Centar za integrativnu medicinu, čiji su osnivači uz osječki Crveni križ i Udruga promicanja kvalitete života,Hrvatsko društvo za integrativnu medicinu i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek. Javno dostupnih informacija o navedenim udrugama gotovo i nema osim onih o sjedištu udruge i njenim zastupnicima. Podsjećamo, upravo je Centar za integrativnu medicinu došao pod povećalo javnosti kada su Aleksandar Včev, donedavni dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku i predsjednik osječkog Crvenog križa, a i jedan od utemeljitelja Centra, te  Damir Šebo, predsjednik uprave Centra, određenom broju polaznika dodijelili certifikat "stručnog praktičara bioenergoterapije", a što je naišlo na osudu medicinske struke.

Za što se točno financijska dobit od odmarališta u Orahovici koristi još uvijek ne znamo jer, unatoč rješenju povjerenice za informiranje u kojem se jasno ističe kako osječki Crveni križ mora posjedovati informacije, umjesto odgovora i dalje dobivamo financijski izvještaj za 2015. godinu u kojem odgovora na postavljeno pitanje – nema!

 

No, Vila Mikica nastavila je s radom sve do 31. listopada 2016. godine kada Uprava društva donosi odluku o mirovanju CDP-a do lipnja 2017. godine "kada će tvrtka CDP d.o.o. ponovno sklopiti ugovor o najmu Dječjeg odmarališta Vila Mikica u Splitu". Ukratko Gradsko društvo Crvenog križa Osijek ponovno sklapa ugovor s Gradskim društvom Crvenog križa Osijek i Društvom Crvenog križa Osječko – baranjske županije. Kako doznajemo iz javno objavljenih financijskih izvještaja CDP-a, razlog za odluku o mirovanju je gubitak u 2015. godini od 107.103 kune, koji je prenesen u iduću 2016. godinu. Ali, dug se vrlo brzo pokrio u 2016. godini jer je tvrtka CDP godinu završila u plusu od 178.313 kuna. Iz osječkog Crvenog križa navode kako u 2015. godini u Orahovici i splitskoj Vili Mikici u okviru šestodnevnog programa škole u prirodi besplatno ili subvencionirano boravilo 84 djece, ali uz napomenu kako tijekom ljetnih mjeseci nisu boravila djeca iz socijalno ugroženih osječkih obitelji te da Grad Osijek nije sufinancirao njihov boravak.

Za što se točno financijska dobit od odmarališta u Orahovici koristi još uvijek ne znamo jer, unatoč rješenju povjerenice za informiranje u kojem se jasno ističe kako osječki Crveni križ mora posjedovati informacije, umjesto odgovora i dalje dobivamo financijski izvještaj za 2015. godinu u kojem odgovora na postavljeno pitanje – nema!

Za legalizaciju turističkog poslovanja, koje je ekskluzivno pravo Crvenog križa i to zahvaljujući hitnim izmjenama Zakona o Hrvatskom Crvenom križu 2010. godine, Crveni križ najviše može zahvaliti bivšem predsjedniku RH Stjepanu Mesiću, Mati Arloviću i Vladimiru Šeksu, koji su u tome najviše legislativno pomogli. A to potvrđuje i bivše vodstvo osječkog Crvenog križa. Kako doznajemo iz javno objavljenih financijskih izvještaja CDP-a, razlog za odluku o mirovanju je gubitak u 2015. godini od 107.103 kune, koji je prenesen u iduću 2016. godinu. Ali, dug se vrlo brzo pokrio u 2016. godini jer je tvrtka CDP godinu završila u plusu od 178.313 kuna

 "Za sve naše zajedničke uspjehe i zajedničko rješavanje brojnih financijskih pitanja vezanih za ulaganja možemo posebno zahvaliti tzv. slavonskom lobiju gospodi Mati Arloviću, Stjepanu Mesiću i Vladimiru Šeksu uz čiju pomoć smo, kao jedna od rijetkih udruga čak i naš Zakon promijenili koji je bi u nesuglasju s drugim zakonima. Tu su još i brojni gradonačelnici gradova Osijeka i Orahovice i župani Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije s kojima smo odlično surađivali i koji su i financijski pomagali naše projekte", navodi se u godišnjem izvješću Crvenog križa.

S obzirom na to da smo na primjeru osječkog Crvenog križa nabasali na brojne dobročinitelje – ministarstva, bivše predsjednike, gradonačelnike i župane – pozivamo neprofitne organizacije, posebice one s kreditnim zaduženjem, da se jave gore navedenim slavonskim lobistima da im pomognu kako bi što uspješnije "konsolidirali poslovanje". Nadamo se da ćemo uskoro dobiti i preostale informacije kako bi mogli doći do konačne svote utrošene na izgradnju odmarališta u Orahovici i da doznamo za što se ostvarena dobit od turističke djelatnosti ove neprofitne, humanitarne organizacije, koja gotovo svaku godinu završava s plusom od nekoliko milijuna kuna.

aem_copy61343.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: turizam, Osijek, Grad Zagreb, Crveni križ
<
Vezane vijesti