Foto: Wikipedia<br>Foto: Wikipedia
Promjene koje se u posljednjih godinu dana događaju u Izraelu iznenađuju čak i one koji su mislili da gore zbilja ne može. Prije nekoliko mjeseci predstavljen je tzv. Vladin zakon o transparentnosti, kojime se nevladine organizacije obvezuje na prijavljivanje stranih izvora financiranja (isključivo stranih vlada) te plaćanje odgovarajućeg poreza na te iznose.

Ministrica pravosuđa Ayelet Shaked posebno se tada okomila na inicijativu Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), koju je optužila za antisemitizam. Podsjetimo se, BDS je međunarodni pokret za bojkot, povlačenje investicija i uvođenje sankcija Izraelu, čije kampanje osvještavaju Ministrica pravosuđa Ayelet Shaked posebno se tada okomila na inicijativu Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), koju je optužila za antisemitizamsvjetsku javnost o proizvodima koje Izrael plasira na njihova tržišta – proizvodima koji često dolaze iz Okupiranih palestinskih teritorija, iz kojih se većina proizvoda neobilježeno plasira i iskorištava od strane Izraela.

Čemu je potreban još jedan zakon o transparentnosti, ako već postoji opći zakon o transparentnosti financiranja? Zašto se novi zakon odnosi na financiranje od strane vlada, ali ne i privatnih osoba? Stvar je lako razumijeti nakon iznošenja sljedeće opservacije – većina novca za održavanje i razvoj ilegalnih izraelskih naselja dolazi od strane privatnih donora iz inozemstva, dok velik dio novca za progresivne ljudskopravaške i politički lijeve organizacije civilnog društva koje propituju okupaciju i opresiju dolazi od pojedinih stranih vlada (kroz razne natječaje i zaklade). Novim zakonom Vlada je jasno odredila svoju metu.

Shaked je pritom, nimalo iznenađujuće, povukla paralelu s SAD-om, rekavši sljedeće: "Kao i SAD, otkrili smo u posljednjih nekoliko godina opasČemu je potreban još jedan zakon o transparentnosti, ako već postoji opći zakon o transparentnosti financiranja? Zašto se novi zakon odnosi na financiranje od strane vlada, ali ne i privatnih osoba?nost koju predstavlju sile financirane stranim novcem. Otkrili smo da su stotine milijuna dolara poslanih izraelskim nevladinim organizacijama došle iz zemalja koje žele odlučivati o postojećem sporu između Izraela i Palestinske samouprave. Često te zemlje nisu ni svjesne činjenice da je novac koji šalju korišten od strane organizacija kojima je cilj slabljenje izraelskih moralnih zahtjeva, prezentirajući Izrael kao zemlju koja krši međunarodne zakone".

Prve napade na krilima ovakvih i sličnih izjava koje su preplavile javni diskurs u Izraelu, nije trebalo dugo čekati. Al Haq, jedna od vodećih organizacija civilnog društva na Zapadnoj obali, posljednjih je nekoliko mjeseci izložena učestalim napadima i govoru mržnje. Iako napadi i pokušaji opstruiranja njihova rada nisu novost, trenutno su intenzivniji nego ikada prije. Od učestalih napada na facebooku do ostavljanja poruka pred uredima Al Haqa, organizaciju se optužuje za netransparentnost unatoč činjenici da uredno predaju i objavljuju financijske izvještaje, pokušavaju im se pronaći nepravilnosti koje ne postoje – kampanja blaćenja u punom je jeku. Anonimni mailovi šalju se i njihovim donatorima, a ovoga su mjeseca članovima organizacije počele stizati i prijetnje smrću.

"Uvjereni smo da se izvori ovih napada nalaze s izraelske strane. Ovo je institucionalna, pomno planirana kampanja s dobrim resursima i izvanrednim IT vještinama. Bilo je izravnih napada na Al Haq iz izraelskog ministarstva pravosuđa, izraelskih novina, organizacija i institucija, kako Al Haq, jedna od vodećih organizacija civilnog društva na Zapadnoj obali, posljednjih je nekoliko mjeseci izložena učestalim napadima i govoru mržnjena lokalnoj razini, tako i u inozemstvu. Ta su ista tijela za metu uzela i izraelske organizacije za ljudska prava, koje su pokušavale prozreti njihov rad i izbaciti ih iz kolosjeka", stoji u priopćenju Al Haqa.

Solidarnost s Al Haqom izrazio je i dio izraelskih organizacija civilnog društva - Rabbis for Human Rights, Coalition of Women for Peace, Yesh Din, Kav LaOved, Physicians for Human Rights-Israel, Gisha, B'Tselem i drugi. "Kao izraelske organizacije, izražavamo solidarnost s plaestinskim kolegama. Al Haq je zaista suočen s povećanim pritiskom, koji je započeo slanjem anonimnih e-mailova osoblju i donatorima, pozivajući se na nepostojeće istrage o prijevarama, a nastavio se svakodnevnim pozivima s prikrivenih brojeva s ciljem zastrašivanja osoblja, što je kulminiralo prijetnjama smrću jednom od djelatnika i voditeljici organizacije Shawan Jabarin. Recentne prijetnje direktno su povezane s Al Haqovim predanim radom pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu", stoji u pismu podrške izraelskih organizacija.

"Ova uznemirujuća zastrašivanja i napadi protiv različitih grupa i aktivista jasno su usmjereni na podrivanje njihova rada i vjerodostojnosti. Oni se provode uslijed institucionalnih pokušaja da se potkopa i naškodi legitimitetu i naporima svih onih koji se bore protiv okupacije", govore nam iz B'Tselema.

Kampanja blaćenja i ušutkavanja ne staje na organizacijama civilnog društva, izraelski premijer Benjamin Netanyahu se ovog mjeseca odlučio i "Ova uznemirujuća zastrašivanja i napadi protiv različitih grupa i aktivista jasno su usmjereni na podrivanje njihova rada i vjerodostojnosti"posebno obračunati s medijima -  obećao je da će zabraniti emitiranje palestinskih satelitskih kanala, optužujući ih da potiču na kampanju protiv Izraela. Netanyahu je uputio zahtjev francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu da ukine emitiranje programa televizije Al-Aqsa koji se prenosi preko francuskog satelita. Kanal je brzo bio uklonjen, no nastavio je emitiranje preko drugih satelita – Netanyahu poručuje kako trenutno "radi na tome". Prije dva tjedna je zatvoren i ured palestinskog satelitskog kanala Al-Yawm, u koji je umarširao IDF, a glavni urednik je uhićen.

Iako se o tome gotovo uopće ne piše, diskriminacija i ugnjetavanje u Izraelu nisu rezervirani samo za Arape, Palestince i muslimane. Početkom ožujka, vodeća etiopsko-izraelska aktivistkinja Inbar Bugla optužila je Izrael za institucionalni rasizam i genocid. Na međunarodnoj konferenciji povodom Dana žena, Bugla je pred nazočnima, među kojima je bila i počasna gošća Naomi CampbellPočetkom ožujka, vodeća etiopsko-izraelska aktivistkinja Inbar Bugla optužila je Izrael za institucionalni rasizam i genocid održala kratak, ali značajan govor, koji zaslužuje biti prenesen u cijelosti.

"Zamolili su me da danas ovdje govorim kako sam, kao snažna crna žena, povela borbu. Ali to nije istina. Oni koji su je poveli su Eli Sabhat, Avraham Damti, Aharon Mekonen, Ilan Tafara, Yair Melkamo, Raphael Yerdai, Gasho Mula i  Yosef Salamsa. To nisu imena drugih aktivista, već imena žrtava, ubijenih od strane policijskih snaga. Živimo u dobu u kojem su životi crnih mladića stalno u opasnosti zbog onih koji utjeruju zakon. Živimo u zemlji u kojoj se oplakivanje nudi kao realna mogućnost svaki puta kada Etiopljaninu majka dopusti da iziđe iz kuće. Ne govorim o pojedinim, iznimnim slučajevima, govorim o institucionalnom rasizmu. Država Izrael je djelovala i nastavlja djelovati s ciljem smanjenja stope nataliteta Etiopljana koji ovdje žive. Stotine žena bile su prisiljene uzeti injekcije koje su ih spriječile da donesu djecu na svijet. Drugim riječima: ubojstvo. Bez imalo uljepšavanja: genocid. Nama nije omogućeno pristojno obrazovanje i posao. Oni ne prihvaćaju da smo Židovi. Čak i služenje vojske radimo odvojeno. Dame i gospodo, ovo je rasna teorija. Očekivali bi da zemlja koja je rasla iz pepela holokausta teži pravednosti i jednakosti. Ali, u trenutnoj izraelskoj stvarnosti, ako si crn/a, tvoja ljudskost je u pitanju, tvoje Izrael, koji se deklarira kao židovska država, i time isključuje ostatak svojih građana i građanki, razliku već desetljećima radi i među samim Židovimdržavljanstvo je u pitanju, tvoja prava su u pitanju", rekla je Bugla.

U siječnu je zatvorena službena istraga tvrdnji o eugeničkom programu sponzoriranom od strane države, kojima se vlasti optuživalo za prisiljavanje židovskih doseljenika iz Etiopije na korištenje lijekova za kontrolu rađanja. Službena istraga nije pronašla nikakve nepravilnosti, ali tijekom nje nije bila ispitana nijedna od žena koje su državu optužile za prisilno korištenje takvih metoda.

Izrael, koji se deklarira kao židovska država, i time isključuje ostatak svojih građana i građanki, razliku već desetljećima radi i među samim Židovima. Prvih nekoliko desetljeća od osnivanja Izraela kultura Aškenazi Židova u potpunosti je dominirala društvom, dok su Mizrahi Židovi i njihova kultura bili građani i građanke drugog reda. Posebno se to vidjelo po pitanju jezika - Židovi i Židovke arapskog porijekla (iz raznih zemalja Bliskog istoka) tradicionalne pjesme na arapskom prevodili su na hebrejski te ih tek onda snimali i izvodili. To je bio rezultat desetljeća suzbijanja i zabranjivanja arapske kulture, koja su usadila strah u kosti svima koji su htjeli stvarati i izražavati se na arapskom ili inspirirani arapskim.

Tek je prošle godine, po prvi puta u povijesti Izraela, pjesma na arapskom uspjela ovladati top ljestvicama u Izraelu. Radi se o pjesmi Habib Galbi grupe A-WA, čije su članice tri sestre, Židovke jemenskog podrijetla. One su staroj jemenskoj folk pjesmi dodale moderan twist i arapski je jezik ušao na velika vrata u sve izraelske klubove i kafiće. Glazba je, kao što to često biva, prva razbila neke barijere.

 

Intersekcionalnost je termin koji se tek u posljednjih nekoliko mjeseci počinje koristiti u kontekstu borbe Mizrahi Židova i Palestinaca, ali i prije više desetljeća intelektualci iz krugova Mizrahi Židova primjećivali su koliko je njihova sudbina povezana sa sudbinom Palestinaca. I oni su pričali arapski (a dijelili su i druge značajke zajedničke arapske kulture), i oni su bili tamnije puti, i njih je izraelska vlada sustavno diskriminirala, bili su marginalizirani i siromašni. Već su u pedesetima, u arapskom časopisu Al Jadid, svoja djela zajednički objavljivali Mizrahi Židovi i Palestinci, deNetanyahu i njegovi suborci, više nego ikada, okomili su se na sve što je drugačije, na sve koji žele drugačiju budućnost Izraela i Palestinetektirajući diskriminaciju koja se nad njima provodi.

Zašto se o intersekcionalnosti ponovno govori tek sada, ako je već pedesetih uviđena ta potreba? Zato što su u međuvremenu brojni Mizrahi Židovi, od kojih se zahtijevalo da odbace sve arapsko iz sebe kako bi se uspješno integrirali u izraelsko društvo, uistinu to i učinili. Mnogi od njih usvojili su anti-arabizam kao svoju politiku i način osiguravanja mjesta u izraelskom društvu, primarno na političkoj desnici – koja im je ponudila određene benificije i uspinjanje na društvenoj ljestici.

Događanja posljednjih nekoliko mjeseci ipak su uspjela probuditi stare duhove, pogotovo među onima koju diskriminaciju nisu upjeli izbjeći prebacujući se u redove onih koji diskriminiraju. Netanyahu i njegovi suborci, više nego ikada, okomili su se na sve što je drugačije, na sve koji žele drugačiju budućnost Izraela i Palestine (koji žele budućnost uopće). Opet jačaju prosvjedi, na koje izraelska Opet jačaju prosvjedi, na koje izraelska vojska odgovara bespoštedno - od 1. listopada, izraelske snage sigurnosti ili ileglani naseljenici ubili su 200 Palestinaca, među kojima su bili nenaoružani prosvjednici i prolaznicivojska odgovara bespoštedno - od 1. listopada, izraelske snage sigurnosti ili ileglani naseljenici ubili su 200 Palestinaca, među kojima su bili nenaoružani prosvjednici i prolaznici. Istovremeno, palestinski napadači ubili su najmanje 28 Izraelaca, većinom u napadima nožem.

"Trenutna vlada je izuzetno rasistička, vlada atmosfera kreiranja straha. Oni ne nude nikakva rješenja, oni još uvijek vide rat kao rješenje. Riječ mir je prije bila nešto što je svaka stranka uključivala u svoj program, a sada to nitko ne spominje, mir uopće nije na dnevnom redu", govori nam izraelska redateljica Iris Zaki.

Gdje su vijesti, analize, reportaže o tome? Gdje su mediji, i domaći i strani, dok se izraelsko društvo guši u potpunom mraku?  Oni se vode onim pitanjima koja dobro navodi Rafeeh Ziadeh – "imate li dovoljno slomljenih udova da biste prekrili sunce? Predajte mi svoje mrtve i liste njihovih imena, da stane u tisuću i dvjesto znakova". Inače ništa od toga.


 

aem_copy76966.jpg

Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Ključne riječi: izrael, palestina
<
Vezane vijesti