www.blowe.org.ukwww.blowe.org.ukNajveći gubitnici nisu oni kojima je promakla nagrada, već oni za koje kategorija ne postoji ili se proizvoljno dokida. Tako je u sportu osoba s invaliditetom HOO bio spreman dodijeliti samo jednu nagradu bez specifičnog razlikovanja, iako za "regularne" natjecatelje razlikuje muške i ženske i pojedinačno i ekipno.

Otkad je Hrvatski olimpijski odbor 2001. godine ustoličio Veliki dan hrvatskog sporta kao događaj za dodjelu svojih godišnjih nagrada, kraj kalendarske godine je dobio još jednu gala prigodu gdje se i elitni sportaši pokazuju izvan svog prirodnog okoliša. Obučeni u neuobičajeno formalnu odjeću sa svečanim odijelima, večernjim haljinama i fen frizurama začudno izgledaju svojim navijačima koji su navikli viđati zadihana rumena lica i znojna tijela u sportskoj odjeći. Euforične izjave nakon pobjeda sada su zamijenjene formalnim zahvalama i često ispraznim floskulama, dok su oni koji dodjeljuju nagrade bitno pripremljeniji iskoristiti elitne sportaše za svoju promidžbu, vidljivost i afirmaciju.


Foto: Jutarnji.hr

sandra_544214s1.jpg sandra_544214s1.jpg

Gotovo je sa sto postotnom vjerojatnošću lako predvidjeti tko su dobitnici, osobito u olimpijskoj godini kao što je ova. Skromna olimpijska pobjednica u bacanju diska Sandra Perković i nenadani pobjednik u streljačkoj disciplini trap Giovanni Cernogoraz proglašeni su najboljim sportašima za 2012. godinu u izboru HOO. Predvidljivo su olimpijska i svjetska zlata garancija pobjede, a nadmoć masovnih u odnosu na one manje popularne sportove postaje vidljiva tek u slučaju da postoji izbor oko toga koje je zlato sjajnije. Na sreću malih sportova to i nije tako čest slučaj, tako da jednom godišnje dobijemo priliku vidjeti i čuti kandidate iz tih sportova. Gledajući pak tko su laureati prethodnih godina među trenerima, lako je ustanoviti da je logika uspjeha po svaku cijenu dominantni kriteriji. Tako je Ante Kostelić uspjesima svoje djece čija tijela su potrošena preko krajnjih granica, zavrijedio titulu najboljeg trenera rekordan broj puta. Bit će zanimljivo vidjeti kakvim će metodologijama Ivica doprinijeti suvremenom sportu i kineziologiji ako odluči postati trener.

Manje je jasno tko su gubitnici, ako je uopće i dokučivo nesportskom puku. Najveći gubitnici nisu oni kojima je promakla nagrada u jakoj konkurenciji, već oni za koje kategorija ne postoji ili se proizvoljno dokida. Tako je u sportu osoba s invaliditetom HOO bio spreman dodijeliti samo jednu nagradu bez specifične diverzifikacije, iako za "regularne" natjecatelje razlikuje muške i ženske te ekipne muške i ženske, a onda još muške i ženske mlade nade. Treba istaknuti da je HOO do 2007. godine dodjeljivao nagrade osobama s invaliditetom po istom ključu, a onda je osudio te sportaše na ceremonijalnu nevidljivost.


Mikela Ristoski/ Foto: Glas Istre

nl00206486.jpg nl00206486.jpg

Iako su posljednje Paraolimpijske igre u Londonu bile najuspješnije do sada i imale rekordnu gledanost i posjećenost (po prvi puta usporedivu s Olimpijskim igrama), a Darko Kralj, Zoran Talić, Branimir Budetić, Mikela Ristoski i Mihovil Španja donijeli olimpijske medalje te ušli trajno u olimpijsku povijest, HOO ove godine nije posebno nagradio ni jednog paraolimpijca.

Slični nestanak odnedavno vrijedi i za "mlade nade" i "fair play" kategorije koje ove godine nisu dodijeljene, jer navodno za HOO nije bilo kvalitetnih prijava. Zanimljivo je da su novinari sportskih redakcija nagradu Sportskih novosti ipak dodijelili za fair play 14-godišnjoj Antei Šimleša koja je na Prvenstvu Hrvatske u konjičkom sportu svojoj kolegici i suparnici Miji Kelemen posudila konja.

Ove "pozitivne" kategorije se ceremonijalno ističu i nagrađuju u natjecateljskom sportu, ali istovremeno ne postoje nagrade za socijalno angažirane projekte, za razvoj i održivost, inovaciju ili medijski rad u sportu (iako spektakli poput hokeja u pulskoj Areni to zaslužuju). Dok je Zlatko Mateša predsjednik HOO-a fokus će ostati isključivo na olimpijskim igrama i elitnom sportu, nacionalnoj promidžbi i institucionalnom pozicioniranju te je u skladu s time i uručio posebno priznanje Antonu Vrdoljaku kao članu Međunarodnog olimpijskog odbora.

Na žalost, "negativne" nagrade koje su također trebale biti dodijeljene u plodnosnoj 2012. nisu realnost. U konkurenciji "Promicatelj Hrvatske" neupitni bi pobjednik trebao biti Mamić, kojega su i strani mediji stavili na sam vrh deset najluđih vlasnika i predsjednika nogometnih klubova. Istovremeno je NK Dinamo imao rekordno mali broj posjetitelja u Ligi prvaka te je u medijima zabilježen po rekordno ridikuloznom slavljenju pri postizanju jednog jedinog gola u cijelom natjecanju. Za slučaj godine definitivni pobjednik bi bio mladi košarkaš Darijo Šarić koji je najavljivan kao "novi Dražen", ali još nije odigrao ni jednu ozbiljnu seniorsku utakmicu u sezoni.

Veza sa sportom za širu populaciju se svodi na konzumerističko praćenje prijenosa na TV-u, rezultata na kladionicama ili povremeno navijanje uživo. 

Ovakve kritičke nagrade još nisu našle svoje mjesto u hrvatskim medijima, kao ni javna analiza nagrada među institucijama sporta i stručnjacima, a ni vrhunski sportski djelatnici ne usude se komentirati rezultate Index.hr ankete za najnegativniju osobu domaćeg sporta.

Iako su prošle godine Sportske novosti dobile trofej Međunarodnog olimpijskog odbora Sport i društvena odgovornost, teško je zamisliti da poimanje društvene odgovornosti MOO-a i rad Sportskih novosti uključuju sustavno bavljenje socijalnim temama. U Sportskim novostima, dugogodišnjem stupu sportskog novinarstva u Hrvatskoj, sportska elita nogometa zauzima više od šezdeset posto svih sadržaja, a sport nije analiziran unutar šireg konteksta društa u tranziciji, institucija u korupciji i široke populacije u letargiji. Veza sa sportom za širu populaciju se svodi na konzumerističko praćenje prijenosa na TV-u, rezultata na kladionicama ili povremeno navijanje uživo. Hrvatska je tako na putu da sustigne sve negativne trendove zapadne civilizacije u kojoj potrošački mentalitet i sportski biznis idu ruku pod ruku kao naj-par ne 2012. godine već posljednja tri desetljeća.

Ključne riječi: Olimpijske igre, sport
<
Vezane vijesti