Treći Split Pride održat će se 8. lipnja 2013. godine, a njega će ove godine prvi puta u suradnji s udrugama Kontra i Iskorak organizirati i novoosnovana splitska LGBT grupa Rišpet

Kako su najavili iz Iskoraka i Kontre, povorka će u subotu 8. lipnja već tradicionalno krenuti s Đardina, a zatim će ići ulicom Kralja Tomislava, Marmontovom i Rivom. Split Pride će 2013. godine prvi puta u suradnji s navedenim udrugama organizirati i novoosnovana splitska LGBT grupa Rišpet.

Rišpet će postati prva organizacija koja se bavi primarno zaštitom prava LGBT osoba u Splitu, a osnovali su ga volonteri koji su sudjelovali i u organizaciji prvog i drugog Split Pridea, te drugih javnih, društvenih i kulturnih LGBT aktivnosti zajedno s udrugama Domine, Kontra i Iskorak u Splitu u protekle dvije godine.

"Kroz aktivnosti koje su Domine, Kontra i Iskorak provodili zajedno s volonterima iz Splita, splitska LGBT zajednica je značajno osnažena, što je rezultiralo i pojavom velikog broja LGBT aktivnosti u Splitu u organizaciji samih ljudi iz zajednice (filmske večeri, filmski festivali, izložbe, tribine, party-i, sportske aktivnosti, itd.). S vremenom se pojavila i inicijativa za osnivanje prve organizacije za zaštitu prava LGBT osoba u Splitu", poručuju iz Iskoraka i Kontre.

Udruga Rišpet bavit će se javnim zagovaranjem, organiziranjem javnih okupljanja, informiranjem i edukacijom javnosti o LGBT temama, te organiziranjem kulturnih događanja, izložaba, koncerata, javnih projekcija filmova, festivala i drugih aktivnosti usmjerenih na promicanje LGBT i queer kulture.

Ključne riječi: Split Pride
<
Vezane vijesti