prrdst3.jpgZa Ministarstvo gospodarstva pravila ne vrijede. Nakon što su prošle godine u dva natječaja podijelili javni novac po principu "tko prvi, njegovo", isto su ponovili ove godine. "Kao što je bio slučaj s prošlogodišnjim sličnim natječajem, nije se vodilo računa o važećem Kodeksu pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga", potvrdila je H-Alteru Marina Lochert Šoštarić iz Vladinog Ureda za udruge.

Ministarstvo raspiše natječaj za udruge za financiranje projekata obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti po principu "tko prvi, njegovo". Kvota se popuni u roku od nekoliko dana, a ispune je vatrogasna društva, lovačke udruge i nogometni klubovi. Ovako smo započeli prošlogodišnju inačicu teksta Najbrži prst Ministarstva gospodarstva o dva natječaja Vrdoljakovog ministarstva, a slično se ponovilo i ove godine.

Ministarstvo gospodarstva objavilo je, naime, 9. veljače ove godine, Javni poziv za poticanje povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obMinistarstvo gospodarstva već treći natječaj provodi protivno usvojenim pravilima, a nitko im izgleda ništa ne može, ili ne želinovljivih izvora energije - kroz pomoć proračunima JLP(R)S i njihovih proračunskih korisnika, te neprofitnim organizacijama.

Kako navode u ovotjednom priopćenju, sredstva za jedinice lokalne samouprave iskorištena su već do podneva sljedećeg dana, točnije 10. veljače u 12 sati i 13 minuta. Za proračunske korisnike Fond je iskorišten 11. veljače u 12 sati i 22 minute, a za neprofitne organizacije 17. veljače u 18 i 28 minuta. Javni novac podijeljen je tako opet po principu najbržeg prsta, a ne prema vrednovanju kvalitete projekta.

Jedinicama lokalne samouprave podijeljeno je pet milijuna kuna, a njihovim proračunskim korisnicima, školama, vrtićima, muzejima i slično, dva milijuna te su još dva milijuna podijeljena neprofitnim organizacijama.

Kako jedno jutro nikako nije dovoljno za pripremu dokumentacije, očito je da su novac dobili oni koji su već unaprijed znali kako će natječaj izgledati i imali pripremljene kuverte s dokumentacijom, kao i prošle godine. Primjerice, Grad Orahovica se na natječaj javio 18. veljače i njihov prijedKako jedno jutro nikako nije dovoljno za pripremu dokumentacije, očito je da su novac dobili oni koji su već unaprijed znali kako će natječaj izgledati i imali pripremljene kuvertelog izrade dokumentacije za minihidroelektranu nije ni razmatran jer su sredstva već bila podijeljena.

Iako su udruge ovaj put bile nešto sretnije od gradova i općina, pa su među sretne dobitnike upali i oni koji su u roku tjedan dana poslali dokumentaciju, ovakva dodjela sredstava protivi se usvojenim pravilima o financiranju udruga.

"Ministarstvo gospodarstva bilo je dužno provoditi natječaj prema Kodeksu pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga. Kao što je bio slučaj s prošlogodišnjim sličnim natječajem, nije se vodilo računa o važećem Kodeksu", potvrdila je H-Alteru Marina Lochert Šoštarić iz Vladinog Ureda za udruge.

Savjet za razvoj civilnog društva je još prošle godine preko Ureda za udruge uputio pismo Ministarstvu gospodarstva u kojem su tražili službeno očitovanje MINGO-a o oba prošlogodišnja javna poziva i o načinu dodjele financijskih sredstava. Savjet je tada upozorio kako su oba ta poziva bila u suprotnosti s dugogodišnjom praksom koja se provodi u državnim tijelima, pa tako i u tom ministarstvu, te suprotno standardima usuglašenim od strane međuresornog povjerenstva. Već tada je Savjet upozorio Ministarstvo i kako su kriteriji natječaja protivni spomenutom Kodeksu, međutim, Ministarstvo gospodarstva ga je prekršilo i ove godine.

Iako je u međuvremenu usvojena i Uredba o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge, Ministarstvo nije bilo dužno prema njoj postupati jer je stupila na snagu manje od mjesec dana nakon objave ovog natječaja Ministarstva gospodarstva.

"O važnosti usklađivanja rada svih državnih tijela s odredbama nove Uredbe u provedbi ovakvog i sličnih natječaja bit će riječi na predstojećoj Javni novac podijeljen je  opet po principu najbržeg prsta, a ne prema vrednovanju kvalitete projektasjednici Međuresornog povjerenstva za koordinaciju politike financiranja udruga, koja će se održati početkom lipnja", najavljuju iz Ureda iz udruge.

Na natječaj su zbog dijela koji se tiče podjele sredstava jedinicama lokalne samouprave reagirali iz HDZ-a optuživši Vrdoljaka da dijeli novac "samo svojima". Međutim, bili dobitnici narančasti ili plavi, ostaje činjenica da Ministarstvo gospodarstva već treći natječaj provodi protivno usvojenim pravilima, a nitko im izgleda ništa ne može, ili ne želi. Traženi popis ovogodišnjih sretnih dobitnika do zaključenja ovog teksta iz Ministarstva gospodarstva nismo dobili.

aem_copy71467.jpg

Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija). 

<
Vezane vijesti