Foto: Steven Kazlowski, WWFFoto: Steven Kazlowski, WWFNakon rekordno tople zime na Arktiku, arktički ledeni pokrivač smanjio se na rekordno nisku razinu. U ožujku je arktički led dosegao novi apsolutni minimum, pokrivajući tek 14,478 milijuna km2. Ako se količina leda ove godine više ne poveća, to će biti najmanja količina arktičkog leda ikad zabilježena u povijesti. "Kako pokazuju najnovija znanstvena saznanja o Arktiku, ne postoji alternativa za provedbu klimatskih obveza", upozoravaju iz WWF-a.

Maksimalno niska razina leda ima velik utjecaj na arktički biljni i životinjski svijet. Nove majke polarnih medvjeda, koje su dobile mladunčad tijekom ove zime, izlaze iz brloga i nakon dugog posta potreban im je brz pristup ledu kako bi se nahranile i vratile snagu.Ovu godinu obilježava još jedna mračna statistika kontinuiranog nestanka arktičkog leda

"Ova godina je najekstremnija godina koju sam ikada vidio", ističe Jon Aars, istraživač polarnih medvjeda s norveškog Polarnog instituta, čiji terenski rad na norveškom arhipelagu Svalbard djelomično podržava WWF.

Aars očekuje da će ovog proljeća uočiti manje ženki polarnog medvjeda kako stižu do obala iz svojih brloga. "Situacija je vrlo loša u istočnim dijelovima arhipelaga, gdje smo tradicionalno imali najviše brloga. To znači da je medvjedima vrlo teško doći do tih područja", rekao je Aars, koji također očekuje da će se niska razina leda odraziti i na tuljane, glavni plijen polarnih medvjeda, koji trebaju led kako bi okotili svoje mlade.

"Ovu godinu obilježava još jedna mračna statistika kontinuiranog nestanka arktičkog leda, s velikim posljedicama za biljni i životinjski svijet te vrjemenske prilike u sjevernoj hemisferi", istaknula je Samantha Smith, voditeljica WWF-ove inicijative za globalnu klimu i energiju.

"Ako nam je bio potreban podsjetnik, dobili smo ga: vlade, tvrtke i gradovi moraju odmah početi djelovati na ispunjenju svojih klimatskih obveza usvojenih na pregovorima UN-a u prosincu", upozorava Smith, dodajući kako ne postoji alternativa za provedbu klimatskih obveza. 

Zaključila je kako je potrebno zaustaviti konstantno uništavanje osjetljivih ekosustava našeg planeta i početi graditi novu i obnovljivu budućnost. 

Prošli tjedan, Kanada i Sjedinjene Američke Države složile su se za provedbu nekoliko inicijativa za Arktik, naglašavajući potrebu poduzimanja akcija za ublažavanje klimatskih promjena i na očuvanje Arktika kako bi se smanjio utjecaj promjena kojima svjedočimo. 

Vlade će se sastati 22. travnja u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, kako bi stavile prve potpise na novi globalni klimatski sporazum. Toga dana obilježava se i Dan planeta Zemlje.

<
Vezane vijesti