Nakon sukoba policije i prosvjednika u centru Zagreba za sada je privedeno četrdesetak osoba, najmanje dvadeset ih je ozlijeđeno, a među napadnutima ima i novinara + FOTOGALERIJA by Jadran Boban

Prosvjed branitelja i seljaka na Trgu bana Jelačića započeo je himnom i minutom šutnje za poginule, a prema procjeni okupio je oko deset tisuća ljudi koji su uzvikivali "Jaco, odlazi" i zviždali na spomen predsjednika Ive Josipovića, a traže slobodu za branitelja Tihomira Purdu.

Na prosvjed su došli svi najavljeni govornici - Branko Borković, Željko Sačić, Petar Janjić Tromblon, supruga Veljka Marića, hrvatskog branitelja koji je u srpskom zatvoru te raspjevani branitelj Marko Perković Thompson koji je okupljene "počastio" i dvjema pjesmama.

Tokom prosvjeda u Radićevoj ulici okupilo se nekoliko stotina Facebook prosvjednika i navijača koji su se sukobili s policijom. Prosvjednici su počeli bacati kamenje, dimne bombe i petarde prema policiji, no nisu uspjeli probiti kordon i ogradu. Policija je uzvratila pendrecima i suzavcem te je dio prosvjednika potjerala do Krvavog mosta. Na vrhu Radićeve ulice policija je polegla dvadesetak prosvjednika koje je čuvala interventna jedinica, a potom ih i otpremila u marice. 

Nakon prosvjeda na Trgu, branitelji, koji su se još ranije ogradili od Facebook prosvjednika, otišli su prema Radićevoj, a Branko Borković preko megafona ih je pozvao da se raziđu kućama uz poruku "Nitko nema pravo napadati naše policajce, oni su naši suborci" na što su ovi reagirali povicima "Izdaja!" i pljuvanjem.

Oko 16 sati došao je veliki kordon policije s obje strane Radićeve u kojoj su okružili prosvjednike, jedan dio specijalaca spustio se niže, a drugi je došao sa strane Trga gdje je zavladala sveopća tučnjava. Prosvjednici su ih gađali kamenim pločama, a policajci uzvraćali pendrecima i čime god su stigli. Građani su se u panici sklanjali, ima ozlijeđenih. Kako doznaje Index.hr, do 16 sati privedeno je 26 prosvjednika, no privođenja i dalje traju pa će taj broj biti veći.

Najmanje deset osoba je ozlijeđeno, a zabilježeni su i napadi i uhićenja novinara. Policiji ja privela fotografa agencije AFP Hrvoja Polana, jer se nije želio maknuti s mjesta sukoba s prosvjednicima. Net.hr javlja kako su među ozlijeđenima i njihove dvije novinarke koje su nedužne dobile pendrecima po glavi, te da je jedan pijani prosvjednik napao novinarku Nacionala. TV snimateljica koja je radila svoj posao s balkona iznad ljekarne na Trgu, napadnuta je od strane podivljalih prosvjednika limenkama i kamenjem. Pokušali su je tako spriječiti da snimi vandalizam koji čine.  U potpunom kaosu nastradao je i snimatelj Nove TV

Do manjeg sukoba prosvjednika i policije došlo je i u Osijeku ispred središnjice HDZ-a.

Iz Vlade su se za sada oglasili jedino Andrija Hebranga i Gordan Jandroković.  "Svi koji se bune opravdano, neka sačuvaju svoje hrvatsko dostojanstvo", zaključio je Hebrang pri obraćanju novinarima. No nije zaboravio dodati kako su prosvjednici "anarhisti".

Na prosvjedu se nije pojavio sveprisutni Ivan Pernar, koji je u prilogu sinoćnjeg Dnevnika 3 izjavio kako će na "vlast doći legitimnim putem na izborima" uz parolu "kapitalizam Hrvatskoj, socijalizam ostalima". Novi prosvjed najavio je za ponedjeljak, vjerojatno u strahu da zbog novog uhićenja ne nastupi u sutrašnjoj emisiji Nedjeljom u dva, gdje će pokušati sakupiti još pokoji politički bod. Mašala!

<
Vezane vijesti