novine_tisak_novinar_novinarstvo_foto_to.jpg"Osuđujuća presuda protiv Novog lista i Dražena Ciglenečkog po tužbi suca Turudića novi je napad na slobodu medija i slobodu javnoga izražavanja", priopćilo je Hrvatsko novinarsko društvo povodom nepravomoćne presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Hrvatsko novinarsko društvo smatra kako je nepravomoćna presuda Općinskog građanskog suda u Zagrebu da Novi list i njegov novinar Dražen Ciglenečki moraju solidarno platiti 150 tisuća kuna sa zateznom kamatom Ivanu Turudiću novi napad na slobodu medija i slobodu javnoga izražavanja.

"Utuženi tekst pod naslovom Turudić nanosi veću štetu nego Šešelj, objavljen 27. studenoga 2014. godine autorska je kolumna u kojoj je novinar, dugogodišnji pratitelj i komentator političkih zbivanja u Hrvatskoj, iznio svoje mišljenje. Novinar u tom tekstu tvrdi da javno iznesene Sutkinja Perica Norac-Kevo, koja je donijela prvostupanjsku presudu članica je UHS-a , a zahtjev obrane za njenim izuzećem nije prihvaćen političke ocjene utjecajnoga suca imaju daleko veći i štetniji utjecaj na domaću  javnost od izjava optuženika za ratne zločine iz susjedne države a nije usporedio Ivana Turudića s Vojislavom Šešeljem“, navode iz HND-a.

HND zabrinjavajućim smatra i činjenicu da je tužitelj predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, dakle suda koji bi trebao odlučivati po žalbi na odluku suda koji je donio presudu ovom slučaju. Iz HND-a napominju kako im je dan nakon objave kolumne Udruga hrvatskih sudaca (UHS) uputila javni poziv da osude taj tekst.

Napominju kako je sutkinja Perica Norac-Kevo, koja je donijela prvostupanjsku presudu članica UHS-a te da nije prihvaćen zahtjev obrane za njenim izuzećem.

"Na kraju, ali ne najmanje važno, nakon donošenje osuđujuće presude protiv Novog lista i Dražena Ciglenečkog sutkinju koja je tako presudila Državno sudbeno vijeće unaprijedilo je imenovanjem za sutkinju Županijskog suda u Velikoj Gorici", navode iz HND-a.

HND će o ovom slučaju obavijestiti novinarske međunarodne organizacije kao i one koje se bave zaštitom slobode izražavanja, a u nastavku procesa kao prijatelj suda (amicus curiae) podržat će Novi list i kolegu Ciglenečkog. 

<
Vezane vijesti