Nakon dvije i pol godine istrage ATJ Lučko uhitila je u Zagrebu četvoricu muškaraca zbog sumnji da su sudjelovali u premlaćivanju novinara i urednika Dušana Miljuša, kao i u napadu na poduzetnika Josipa Galinca. Službeni izvori zasad šute o akciji specijalne policije

"Ne mogu komentirati napise u medijima, policija će se oglasiti kad bude gotovo", rekao je kratko u srijedu navečer Hini glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec

Anti-teroristička jedinica Lučko uhitila je u Zagrebu četvoricu muškaraca zbog sumnji da su sudjelovali u premlaćivanju novinara i urednika Dušana Miljuša, kao i u napadu na poduzetnika Josipa Galinca. Službeni izvori zasad šute o akciji specijalne policije. Kriminalistička obrada je u završnoj fazi nakon što je trajala dvije i pol godine, a slučaj je osjetljiv i zbog interesa Europske unije, tako da se ni policija, niti tužitelji ne žele istrčati kako se ne bi ispostavilo da nije prikupljeno dovoljno dokaza za procesuiranje uhićenika.

Osim što je obrada premlaćivanja Miljuša trajala preko dvije i pol godine, ušla je i i u non-paper Europske unije o Hrvatskoj, te je čitava istraga s posebnom pažnjom promatrana iz Bruxellesa. Miljušev slučaj bio je poseban i zbog još jedne činjenice - policija je ponudila 100 tisuća kuna za otkrivanje informacija koje bi dovele do otkrića počinitelja, a čak su i neke medijske organizacije nudile novac za vrijedne informacije. Za sada nije poznato je li uhićenje rezultat ponuđenih nagrada.

Uhićenje i na Knežiji

Akcija ATJ Lučko započela je ujutro nakon što je USKOK izdao nalog za uhićenjem četiri osobe i pretragama njihovih domova. Kako je u to vrijeme ubijen i zaštitar Sokol Marića u pljački banke, mnogi su brojne službenike specijalne policije dovodili u vezu s tim. Međutim, MUP je odlučio na uhićenje poslati specijalnu policiju jer se dio uhićenih dovodi u vezu s miljeom organiziranog kriminala.U toku dana policija je provodila kriminalističku obradu nad osumnjičenicima. Hoće li im se na spisku uhićenih pridružiti više ljudi i hoće li uopće itko završiti na kaznenoj prijavi, još se ne zna. Najmanje jedan od osumnjičenika uhićen je na Knežiji, kvartu koji je postao poznat kao "sjedište" navodne zločinačke organizacije kojoj se sudilo početkom ovog tisućljeća.

Dušan Miljuš napadnut je u večernjim satima 2. lipnja 2008. godine ispred zgrade u kojoj živi. Na povratku kući sačekala su ga dvojica muškaraca na motociklima te su ga napali metalnim palicama. Zadobio je udarce u glavu i ruku, a pitanje je bi li se napadači zaustavili da novinaru u pomoć nije priskočio susjed. Kada su shvatili da su zamjećeni, počinitelji su počeli bježati, a susjed ih je čak pokušao pratiti, no bezuspješno. Miljuš je bez svijesti s teškim ozljedama prevezen na KBC Rebro, gdje se jedno vrijeme oporavljao.

"Tko je tko u ZG podzemlju"

Odmah nakon ovog događaja kojeg je medijski milje žestoko osudio, policija je krenula s navodima kako će sve brzo riješiti. No, od najava na kraju nije bilo ništa, prolazili su dani, mjeseci i godine, mjenjali su se ministri i ravnatelji policije, a stav je stalo bio isti - slučaj Miljuš samo što nije riješen. U međuvremenu je 17. rujna u sred bijela dana pretučen i Josip Galinec, suvlasnik Industrogradnje. Za taj »posao« se i iz početka sumnjalo da ga je obavila slična ekipa kao i za Miljuša.

U jednom trenutku su stigle i informacije kako u policiji znaju tko je počinitelj, ali da za sada nema dokaza za finaliziranje uhićenja. Novi list je pak pisao o tome da Središnja obavještajna agencija ima zabilješku o sastanku kriminalnih skupina na kojoj se dogovaralo premlaćivanje Dušana Miljuša. Tijekom potrage duže od dvije godine, policija je obavila stotine razgovora s osobama iz Zagreba koje se povezuje s organiziranim kriminalom, tako da se spis gotovo može nazvati "tko je tko u zagrebačkom podzemlju".

Ključne riječi: Dušan Miljuš
< >
Vezane vijesti