dotrscina.jpgVirtualni muzej Dotrščina i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba raspisuju javni natječaj za privremenu memorijalnu umjetničku intervenciju na prostoru spomen-parka Dotrščina u Zagrebu. Ovogodišnji natječaj posebno potiče radove s edukativnom dimenzijom, ali to ni na koji način ne favorizira ili isključuje sve druge umjetničke pristupe i prakse. Natječaj je otvoren do 21. travnja.

Spomen-park Dotrščina najveći je zagrebački javni gradski park, mjesto najmasovnijeg zločina u povijesti Zagreba i jedno od najvećih stratišta u Hrvatskoj. Tijekom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine, na lokaciji današnjeg spomen-parka od strane ustaškog režima ubijeno je tisuće građana, ponajviše iz Zagreba i okolice, ali i drugih. 
Na uređenju spomen-parka Dotrščina sudjelovali su neki od najuglednijih hrvatskih krajobraznih arhitekata i umjetnika. U parku postoji niz spomenika, radovi Vojina Bakića, Branka Ružića, Stevana Luketića i Koste Angelija Radovanija. Neki od natpisa u parku uključuju stihove Jure Kaštelana i Ivana Goran Kovačića.

Od 2012. godine na prostoru parka izvode se privremene memorijalne umjetničke intervencije, u sklopu aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina.

Projekt je pokrenut s ciljem vraćanja spomen-parka Dotrščina u kolektivnu memoriju. Osim umjetničkih intervencije na prostoru parka, Muzej djeluje i kroz privremene postave u javnom prostoru grada i druge aktivnosti poput komunalnih inicijativa usmjerenih na obnovu i poboljšanja parka te organizaciju godišnje memorijalne utrke u suradnji s Jesenjom ligom Dotka.

U okviru aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina, na Dotrščini su do sada realizirane intervencije autora Saše Šimprage, Davora Sanvincentija, Slavena Tolja, Danijela Kovača i Zorana Pavelića.

Virtualni muzej Dotrščina jedinstven je u Hrvatskoj i regiji po inovativnom pristupu izgradnji kulture sjećanja. Cilj ovog natječaja je posredstvom suvremene umjetnosti i razvoja suvremenih načina bilježenja sjećanja u javnom prostoru, profilirati spomen-park Dotrščinu kao živo mjesto sjećanja na žrtve fašizma, godišnjom memorijalnom privremenom umjetničkom intervencijom.

Ovogodišnji natječaj posebno potiče radove s edukativnom dimenzijom, ali to ni na koji način ne favorizira ili isključuje sve druge umjetničke pristupe i prakse.

Uvjeti natječaja:

- na natječaju mogu sudjelovati svi zainteresirani;              
- ista osoba na natječaj može poslati jedan prijedlog;
- traže se isključivo originalni radovi tj. isključeni su već ranije izvođeni radovi ili njihove varijacije, a sudjelovanjem na natječu sudionici/ce potvrđuju da su prijedlozi nastali za potrebe ovoga natječaja;
- u obzir dolaze intervencije ili instalacije u prostoru, performansi i sve druge umjetničke i slične forme koje su izvedive u okviru ponuđenog proračuna i mogućnosti;
- rad treba biti tehnički izvediv i u okviru proračuna od maksimalno 5.000 kuna brutto (!);
- rad treba poštovati činjenicu da se radi o mjestu masovnog stradanja;
- rad treba uvažiti specifične uvjete parka i biti bez štetnih posljedica po park koji ima spomenički status;
- rad treba biti privremenog karaktera;
- produkcija rada odgovornost je autora/ice i u tome smislu organizator nudi tek djelomičnu kustosku podršku;
- sudjelovanjem na natječaju autor/ica pristaje da se odabrano rješenje izvede u okviru projekta i medijski prezentira.

Rad treba biti realiziran i prezentiran javnosti na lokaciji parka povodom Svjetskog dana mira, (oko) 21. rujna.

Prijedlog treba sadržavati obrazloženje, ne duže od jedne kartice teksta, eventualne vizualizacije (do tri kom.), okvirni prijedlog proračuna i okvirni popis potrebnih rekvizita, te ime i prezime i kontakt (mail i telefon) osobe koja prijedlog prijavljuje.

Organizator nije u mogućnosti snositi troškove puta i boravka u Zagrebu za autore/ice van Zagreba, ali je otvorena mogućnost da se taj segment pokrije iz produkcijskog proračuna.

Prijedlozi koji izlaze iz okvira navedenog proračuna i pristignu nakon isteka roka se neće razmatrati.

Umjetnike se potiče da prije definiranja prijedloga posjete Dotrščinu. Tijekom trajanja natječaja, 17. ožujka s početkom u 11 sati na glavnom ulazu u park održat će se tura po parku za zainteresirane sudionike natječaja.

Više informacija o Dotrščini može se pronaći ovdje. Prijedlozi se šalju (po mogućnosti u pdf formatu) na vmdotrscina@gmail.com s naznakom "Dotrščina 2018.".

Odluku o radu koji će se izvesti donijet će članovi žirija u sastavu: Zoran Pavelić, umjetnik i pobjednik javnog natječaja za privremenu umjetničku intervenciju Virtualnog muzeja Dotrščina 2017. godine; Antun Maračić, umjetnik, kustos i likovni kritičar i Saša Šimpraga, osnivač i voditelj Virtualnog muzeja Dotrščina.

Autoru/ici odabranog prijedloga bit će isplaćen honorar za umjetnički rad u iznosu od 5.000 kuna brutto.

Odabrani rad bit će proglašen tijekom svibnja o čemu će svi sudionici natječaja biti individualno obaviješteni.

S obzirom na karakter aktualne vlasti u Hrvatskoj, Virtualni muzej Dotrščina već godinama ne može dobiti nikakvu institucionalnu podršku putem javnih natječaja u kulturi. Sve ovogodišnje aktivnosti bit će provedene zahvaljujući partnerima i donatorima, odnosno činjenici da se rad Muzeja provodi volonterski.

Ovogodišnja memorijalna intervencija u spomen-parku Dotrščina izvodi se u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine grada Zagreba, a rad Virtualnog muzeja Dotrščina u 2018. godini podržan je i donacijama Melite Jureše McDonald i Dereka McDonalda.

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage, pokrenut 2012. godine u okviru programa kulture sjećanja Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Više o projektu čitajte ovdje