Foto: A.K.Foto: A.K.Ispred Hrvatskog sabora jutros su predstavnici inicijative "Svi mi za Hrvatsku svih nas" upozorili na važnost usvajanja amandmana kojim se zabranjuje kandidiranje osobama koje su pravomoćno osuđene za neka od najtežih kaznenih djela poput ratnih zločina.

Riječ je o jednom od zahtjeva Platforme 112 kojeg je podržalo preko 70 organizacija civilnog društva, a za čije usvajanje rok ističe ovog petka.

Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava rekao je kako zakonodavac nije predvidio mogućnost da za saborskog zastupnika bude izabran čovjek koji je pravomoćno osuđen za najteže ratne zločine, a kojem je Ustavni sud tu istu presudu ukinuo isključivo iz formalnih razloga, ne dovodeći u pitanje dokaze na osnovi kojih je ta presuda donesena.

"Branimir Glavaš, kao zastupnik Hrvatskog sabora, pobjegao je iz Hrvatske nakon donošenja presude te je zatim uhićen u BiH gdje je proveo više godina u zatvoru. Tada je izjavljivao da se radi o montiranom političkom procesu, bez podnošenja najmanjeg dokaza ili indicije da se o tome uistinu radi. Nakon izlaska na slobodu, poslije presude Ustavnog suda, promijenio je retoriku koja je postala vrlo agresivna i prijeteća, a među ostalim, na njegovom Facebooku je objavljena slika petorice obješenih ljudi ispod koje se nalazi tekst - ne izreci lažno svjedočanstvo jer će te stići božja kazna. Teško je zamisliti konkretniju i otvoreniju prijetnju svjedocima, kao i što je teško zamisliti pravnu državu u kojoj državno odvjetništvo ne reagira na takve prijetnje", rekao je Pusić.

Dodao je kako je razlog prijedloga amandmana zabrinutost zbog opisanih razvoja događaja kojima se ne samo narušava ugled Hrvatskog sabora, nego se dovodi u opasnost cijelu državu, Hrvatsku koja nastoji biti pristojna država za sve svoje građane. Situaciju u kojoj osoba osuđena za najteže ratne zločine i kriminal donosi zakone koji će vladati Hrvatskom smatra pogubnom za društvenu klimu Hrvatske.

"To nije demokracija, nego najgora zloupotreba demokracije i zbog toga smatramo da treba djelovati, što nije lako i bezopasno, ali mislim da to treba učiniti i to smo pokušali napraviti ovim amandmanom", rekao je Pusić.

Dragan Zelić iz GONG-a izjavio je da je amandman rezultat sveobuhvatne analize kojoj je cilj unaprijediti izborno zakonodavstvo te da je u ovom amandmanu riječ o zabrani kandidiranja osoba koje su osuđene za neke od najtežih kaznenih djela poput ratnih zločina, ratnog profiterstva, zloupotrebe položaja i ovlasti.

"Konkretno, to znači da ne smijemo dopustiti onima koji su ratni zločinci, koji su ubijali, palili, pljačkali, da zloupotrebljavaju politiku i našu državu. Bila bi sramota da se oni kandidiraju i da tobože brane interese građana kada uđu u Sabor. Isto tako se ne smije dopustiti korumpiranim političarima da opet dođu u poziciju moći. Ovo je nadstranačka priča, sutra je test za sve političke stranke u Saboru, ali i za sve zastupnike i zastupnice ponaosob", kaže Zelić te dodaje kako se trebaju izglasati promjene izbornog zakonodavstva.

"Nadamo se da će zastupnici i zastupnice shvatiti svoju odgovornost, svoju političku dužnost i sutra podržati amandman koji će neki od zastupnika uputiti. Naš amandman se nalazi u prijedlogu Hrvatskih laburista tako da ne može doći do izlika o nedostatku prijedloga“, zaključio je Zelić.  

<
Vezane vijesti