Treba zapamtiti imena Ljubice komunisti su svuda oko nas Vrdoljak, Luke ne znam o čemu pričam Podruga, Milice na prodaju Cipci i Odreda za dizanje ruku jer oni su ti koji su u ovoj fazi mogli makar privremeno spasiti daljnju devastaciju Marjana, a nisu.

Pedesetak prosvjednika okupilo se jutros ispred Banovine, prije izvanredne sjednice splitskog Gradskog vijeća o zaštiti Marjana, da bi iskazalo svoje nezadovoljstvo dosadašnjom nebrigom za ovu park šumu. Pod parolom "Marjan je lako zaštititi. Samo treba htjeti!" građani zabrinuti za budućnost svoje omiljene rekreacijske zone, željeli su ukazati na more propisa i njihovih tumačenja, kojim se različiti akteri u ovoj priči služe da bi obranili svoje sitne i krupne poduzetničke interese. Odlučno su zatražili da se do donošenja temeljnog dokumenta za upravljanje Marjanom - Prostornog plana područja posebnih obilježja (PPPPO) - zabrani izdavanje bilo kakvih lokacijskih i građevinskih dozvola na Marjanu. Uz pjesmu Marjane, Marjane poručili su gradskim ocima da svojim današnjim odlukama mogu spasiti jedan od najvrednijih splitskih simbola.

Gradonačelnik, toliko nezabrinut, na sjednici se pojavio tek nekih desetak minuta

No, entuzijazam i briga na njihovim licima u potpunoj je suprotnosti s onim što se odvijalo iza vrata gradske vijećnice. Gradonačelnik, toliko nezabrinut, na sjednici se pojavio tek nekih desetak minuta. Kao da je riječ o nekom parku sa dva grma i pola stabla, a ne čitavoj šumi u kojoj su generacije Splićana šetale i odgajale svoju djecu.

Više zanimanja nije pokazao ni njegov Odred Dizača ruku. Dok je Srđan Marinić iz Društva Marjan argumentirano i koncizno izlagao zbog čega i kako treba zaustaviti gradnju na Marjanu do donošenja PPPPO-a, Kerumove vijećnice (imena im i nije

Jedino se Kerumov arhitekt Zoran Jeramaz potrudio i lijepo uobličio filozofiju djelovanja njih koji bi rado vidjeli lijepi betonirani Marjan

potrebno navoditi jer oni ionako služe tek kao dio mašinerije koja daje suglasnost) gledale su u nokte, i još je samo falilo da izvade turpiju i počnu ih turpijati. Muški dio Odreda nervozno se meškoljio na sjedalicama čekajući valjda da Nevenka namigne kad bude trebalo glasati ZA pa da podignu ruku i da ta gnjavaža od sjednice više završi.

Jedino se Kerumov arhitekt Zoran Jeramaz potrudio i lijepo uobličio filozofiju djelovanja njih koji bi rado vidjeli lijepi betonirani Marjan: "Marjan je pust. Tamo više nema ljudi. Nema sadržaja. Nema muzike". I zato je, čini se, potrebno blagosloviti projekte koji će "oplemeniti" taj ugostiteljskim sadržajima, glasnom muzikom i skupim restoranima opustošen prostor. A ni koja trgovina Kerum ne bi bila loša za one luđake koji još šetaju, pa da kad se umore mogu kupiti koju bocu vode ili soka.

I nakon te rečenice - nema muzike - nikakve rasprave više nisu potrebne. Uzalud trud Društvu Marjan, inicijativi građana i oporbenim vijećnicima, koji su se zalagali za izglasavanje odluke o zabrani izdavanja dozovola do donošenja PPPPO-a, kad je temeljna politička volja po ovom pitanju sadržana u suprotnom svjetonazoru. U svjetonazoru ziđaj dokle iđe.

I tu postaje jasno da sve ove diskreditacije kako je riječ o rušenju Keruma s ulice, osim što su smiješne, služe jedino da bi gradski vlastodršci skrenuli pažnju s onoga što je bitno.

Inicijativa Za Marjan, kao i Društvo Marjan, su u više navrata inzistirali na činjenici da se njihovi zahtjevi odnose na cijeli Marjan

Jer ovdje nije riječ o ugostiteljskom objektu na marjanskoj plaži kao zajedničkom projektu poduzetničko-trgovačkog para Kerum-Horvat na koji se lijepe sukobi interesa sa svih strana, već o Prvoj vodi kao idealtipskom modelu uzurpacije onoga što pripada građanima Splitu u kojem se zgusnilo sve ono što Splićane duže vrijeme smeta - devastacija javnog prostora i model vladanja po feudalno-rodijačko-zadružnom modelu.

Inicijativa Za Marjan, kao i Društvo Marjan, su u više navrata inzistirali na činjenici da se njihovi zahtjevi odnose na cijeli Marjan i uporno prokazivali i ostale potencijalno ugrožene dijelove Marjana. Njihova je zadnja akcija bila usmjerena na Kašjune također potencijalno ugrozive od strane ugostiteljskih nametnika.

To što je inicijativa krenula od najeklatantnijeg primjera i pokrenula tisuće inače pasiviziranih ljudi, koje zovemo tiha većina, na ulice, te natjerala vlast da sazove izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća, sad je još jedino bitno onima koji nemaju drugih argumenata u obranu ziđaj filozofije.

I može onda Luka Podrug, Ljubica Vrdoljak i druge sitne duše blejati koliko hoće o komunistima, i drugim vlastima koje su prethodno gradile na Marjanu, i pozivati se na kojekakva tumačenja GUP-a, PPŽ-a i sličnih dokumenata, optuživati građanske inicijative da s ulice ruše vlast, kad oni koje nekad prikriveno, a nekad vrlo otvoreno brane, Marjan shvaćaju kao iznimno potencijalni turističko-ugostiteljski resurs. Gdje su bili prije, privatna je stvar građana, koja se prije može objasniti nekim ljudskim psihološko-socijalnim mehanizmima negoli konkretnom političkom situacijom.

Zato treba zapamtiti imena Ljubice komunisti su svuda oko nas Vrdoljak, Luke ne znam o čemu pričam Podruga, Milice na prodaju Cipci i Odreda za dizanje ruku jer oni su ti koji su u ovoj fazi mogli spasiti makar privremeno daljnju devastaciju Marjana, a nisu.

Za nadati se da će borba građana, kojima su vjetar u leđa dala tri ministarstva, sada okrenuti ka drugim instancama odlučivanja, a da će građani kazniti vijećnike koji ne rade u interesu javnosti kad za to dođe vrijeme na izborima.

Ključne riječi: Marjan
<
Vezane vijesti