Prije godinu dana s ćoška zagrebačke Tesline i Preradovićeve ulice gradske su vlasti uklonile parking za bicikle, pod izlikom da smeta spomeniku Nikoli Tesli. Na mjestu parkinga sada su osvanule stolice novoga kafića. Velikog izumitelja nema u blizini da ga pitamo što bi odabrao da mu stoji kraj spomenika: bicikle ili stolice kafića. Ali očito su Zagrebu kafići potrebniji. U kapitalističkoj orijentaciji zagrebačkog svemoćnog vodstva rješenje prometnih gužvi vidi se u gradnji javnih garaža u centru, a pješačka zona u Zagrebu nije proširena od 1973. godine.
Nedavno se u Zagrebu na mjestu nekadašnjeg parkirališta za bicikle na uglu Preradovićeve i Tesline koje je u lipnju 2006. maknuto pod izlikom da smeta Teslinom spomeniku pojavilo mnoštvo crnih stolica i suncobrana nekog valjda novog kafića.
Pred Teslom i oko Tesle je tog lipnja bila čistina da bi se ekipa mogla naslikavati za novine. Nikakav bicikl nije nagrdio tu sliku. Ali, eto Tesla je izgubio vrijednost sredstva za dospijavanje u novine. Teslu više nitko ne spominje. Parkiralište za bicikle- isto više nitko ne spominje. I tako parkirališta nema, a Tesle kao da i nema. Ali ima čist prostor koji se mogao unovčiti kao terasa još jednog Hrvatima neophodnog mjesta za hobi, rekreaciju, razonodu – kafića. I bi tako. I ostade nezamijećeno. Situacija normalna. Ako normalno znači uobičajeno.
teslaimotor.jpg
Tesla na motoru...
Između vremena bicikala i vremena za kafić prostor je u međufazi evolucije služio kao parking za skutere i motore.

Nikola Tesla kaže ovako: otkrio je okretno magnetsko polje i napravio prvi praktični motor za izmjeničnu struju, višefazni sustav izmjeničnih struja, jednofazni i višefazni elektromotor, sustav razvođenja, višefazni transformator sa željeznom jezgrom i 18 drugih, okretna dinama i transformatore izmjenične struje visokih frekvencija, proučavao je fiziološko djelovanje struja na čovjekovo tijelo i predlgao njihovu primjenu u liječenju, radio je na ostvarenju bežičnog prijenosa poruka i razvođenju energije bežičnim metodama, patentirao seriju pronalazaka koji čine osnovu suvremene radio-tehnike itd.

teslaukaficu.jpg
...u kafiću...

Dakle, taj Tesla vjerojatno nije baš imao vremena sjediti po kafićima jer je imao pametnijeg posla smišljajući sve te pametne stvarce. A sad ga nema u blizini da ga pitamo što bi odabrao da mu stoji kraj spomenika: bicikli ili stolice još jednog kafića. Očito je Zagrebu potrebnije još stolica nego ohrabrivanje ljudi da se voze na biciklima. Što se zamjera biciklu? U svekapitalističkoj orijentaciji zagrebačkog svemoćnog vodstva rješenje prometnih gužvi vidi se u gradnji javnih garaža u centru, a pješačka zona u Zagrebu nije proširena od 1973. godine.

Bicikl ne troši. Bicikl ne zarađuje. Bicikl ne zagađuje. Bicikl je nepoželjan u Zagrebu.

teslaibic.jpg
Za bicikl ostaje samo stup od prometnog znaka
Tesla je previše mislio. Vjerojatno ni on danas ne bio poželjan u Zagrebu. Jer Bandić kaže da ima memoriju kao Einstein. To mu ne bio zaboravio. Da je Tesla bio u Zagrebu i razmišljao. Ili vožnjom bicikla davao subverzivne ideje poslušnim Zagrepčanima. Od Tesle ne bi ostalo ni T, a od bicikla ni B.
Najpametnije je tebi Tesla, sjedit u kafiću i mučat.

Više:
ŠTO JE ZAJEDNIČKO BANDIĆU I BICIKLU?
<
Vezane vijesti