Hrvatska vlada angažirala se samo kako bi ublažila obveze Kyotskog sporazuma, a ne kako bi ih provela, rekao je Toni Vidan na jučerašnjem HBS-ovom okruglom stolu o klimi. Rober Faber dodao je da se Hrvatska ne priprema za krah izvora fosilnih energenata, a Vjeran Piršić je upozorio na veliki porast broja žrtava klimatskih promena u svijetu.

 U organizaciji Henrich Böll Fondacije, jučer je u Zagrebu održana rasprava povodom skorašnje konferencije o klimi u Kopenhagenu. Uvodničari rasprave bili su Toni Vidan, voditelj Energetskog programa Zelene akcije, neovisni analitičar Robert Faber te Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner.

zeleni_etvrtak_006.jpg

Svoj pesimizam nije krio niti Robert Faber jer, kako kaže, i ono malo što se na području smanjenja misije štetnih plinova pokušava realizirati ustvari se nikad ne realizira.

''U svijetu se bilježi porast korištenja obnovljivih izvora energije, ali se istovremeno bilježi i porast neobnovljivih. Porazno je što bez obzira na razne ugovore potrošnja ugljena i dalje raste pa je tako 2008. godine zabilježena najveća potrošnja upravo tog energenta'', rekao je Faber.

I Faber je osudio hrvatsku energetsku strategiju koja potiče potrošnju nafte i ugljena te koja kao takva za nas znači tragične posljedice u bliskoj budućnosti. Stajališta je da će se fosilni energenti sve više trošiti, a da se jednom kada dođe do kraha nećemo više biti u prilici služiti niti obnovljivim izvorima energije zbog oslabljene ekonomije koja neće biti u mogućnosti pružiti izgradnju infrastrukture potrebne za korištenje obnovljivih izvora. Naglasio je kako kolaps na znači uništenje civilizacije već prisilnu promjenu društvenog ponašanja.

Vjeran Piršić je na početku svog izlaganja skorašnju konferenciju u Kopenhagenu opisao kao poziv na kolektivno samoubojstvo jer vjeruje da na njoj neće biti donesene nikakve bitne promjene. Naglasio je kako je naša civilizacija ustvari civilizacija skakavaca jer uništava sve što postoji i da kao takva ide prema BAU- bussines as usual,  to jest da ne poduzima nikakve bitne promjene iako sve ide u krivom smjeru.

''Svima je jasno da postoji frka, ali nema političke volje da se ona riješi iako postoji plan b, a to su obnovljivi izvori energije. Na takve korake odlučit ćemo se tek kada bude prekasno'', rekao je Piršić.

zeleni_etvrtak_005.jpg

Piršić je kao bizaran primjer neiskorištavanja vlastitih potencijala u Hrvatskoj naveo Komižu koja kao najsunčaniji grad u zemlji preko ljeta često ostaje bez opskrbe električnom energijom. Za hrvatsku energetsku strategiju smatra kako na sebi ima otiske prstiju štetnih energetskih lobija koji svaku korisnu mogućnost blokiraju jer žele maksimalizirati vlastiti profit.

Na kritiku iz publike da su civilne udruge premalo napravile pri sprečavanju prihvaćanja tako štetnog prijedloga energetske strategije, Toni Vidan je odgovorio kako je takva strategija ponajviše sramotna za politiku, a tek onda za struku i civilni sektor, dok je Vjeran Piršić rekao da su se članovi civilnih udruga još jedino mogli politi benzinom i zapaliti pred saborom jer se sve pokušalo napraviti, ali naciju nogometa za tako bitne stvari, kao i obično, nije bilo briga.

<
Vezane vijesti