policija_copy83254.jpgNastavljaju se optužbe na račun hrvatske policije i njihovog kontinuiranog provođenja nasilnih pushbackova. Gradonačelnik Bihaća, ponovno je istaknuo kako hrvatska policija provodi nasilne pushbackove i pritom ilegalno ulazi u teritoriji Bosne i Hercegovine. Osudama o postupanju hrvatske policije pridružio se i eurozastupnik Zelenog/Europskog slobodnog saveza, Erik Marquardt, koji je izjavio kako ‘"europska granicna policija djeluje poput zločinačke bande koja pljačka i premlaćuje ljude te ih ilegalno vraća u BiH iz Hrvatske."

Još jedna u nizu potvrda o provođenju nasilnih pushbackova stigla je u srijedu, kada je koordinator za rad sa migrantima Općine Velika Kladuša Jasmin Čehić potvrdio kako je ukupno 18 povrijeđenih izbjeglica dovezeno u Dom zdravlja Velika Kladuša. Granična policija nalazila je izbjeglice pretučene na različitim lokacijama duž granice, a izbjeglice su kasnije u izjavama rekle kako su ušli u teritorij Hrvatske kada ih je presrela hrvatska policija, pretukla, oduzela novac, stavila u kombi i prebacila na teritorij Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske u priopćenju ponovno je odbacilo provođenje nasilnih pusbackova, navodeći kako su hrvatski policajci presreli izbjeglice prilikom prelaska granice te kako su ih od te namjere odvratili bez upotrebe sile. Međutim. sadržaj priopćenja Granična policija nalazila je izbjeglice pretučene na različitim lokacijama duž granice, a izbjeglice su kasnije u izjavama rekle kako su ušli u teritorij Hrvatske kada ih je presrela hrvatska policijaMinistarstva unutarnjih poslova osporio je mještanin Kladuše, koji je za novinare izjavio kako je svjedočio dolasku dva hrvatska policijska kombija i protjerivanju izbjeglica na teritorij Bosne i Hercegovine.

"Dodatna sekuritizacija granica nije samo regionalni trend, već je politika Europske Unije. Kako prenosi Guardian, okrutne politike tvrđave Europe ne jenjavaju, i predstavljaju potpuni zaokret od politike kojoj smo svjedočili 2015 godine. Od prvotnih organiziranih misija spašavanja izbjeglica na Mediteranu, danas EU umjesto brodova za spašavanje šalje dronove koji snimaju desetke izbjeglica koje se utapaju i koriste posljednju snagu kako bi signalizirali da trebaju pomoć iskorištavajući činjenicu kako trenutni zakonodavni okvir ne propisuje pomoć plovilu u nevolji bespilotnim letjelicama", upozoravaju iz Incijative Dobrodošli.

Ključne riječi: izbjeglice, EU, MUP, solidarnost, migracije, represija
<
Vezane vijesti