Foto: Tomislav Bušljeta, Ured predsjednika RHFoto: Tomislav Bušljeta, Ured predsjednika RHCentar za mirovne studije poziva zastupnike Hrvatskog sabora da sutra ne glasaju za izmjene Zakona o obrani i Zakona o službi u oružanim snagama, jer bi to dovelo do opasnog presedana uvođenja novog oblika obaveznog vojnog roka pod imenom "vojno osposobljavanje", bez obzira na to što vojni rok u Hrvatskoj nije aktiviran.

Naime, ako se usvoje navedeni Zakoni, MORH će unatoč odluci o zamrzavanju vojnog roka iz 2007. godine moći pozivati sve građane starije od 27 godina, koji nisu služili vojni rok, na tzv. vojno osposobljavanje pod krinkom "razvoja sigurnosne kulture građana".Još uvijek nije imenovano Povjerenstvo za žalbe vezane uz prigovor savjesti, što daje naslutiti da se pokušavaju opstruirati svi pokušaji institucionalnog protivljenja trendu militarizacije Hrvatske

CMS upozorava kako bi se ovim izmjenama na mala vrata uveo i dodatan element militarizacije društva kroz tzv. vojno osposobljavanje te razvoj sigurnosne kulture. Takva odluka bila bi još jedan opasan korak prema daljnjoj militarizaciji hrvatskog društva koja je u zadnjih godinu dana poprimila zabrinjavajuće razmjere.

Osim što analiza proračuna pokazuje da najviše kapitalnih ulaganja odlazi u obranu, umjesto u npr. obrazovanje i suzbijanje siromaštva, militarizacija društva vidljiva je i u položaju institucija sustava civilne zaštite, kao što su civilna zaštita, gorska služba spašavanja, hitna pomoć i vatrogasci, koje su podređene MORH-u.

IZ CMS-a pozivaju građane da se odupru ovom trendu militarizacije na način da u što većem broju ulože prigovor savjesti na služenje u oružanim snagama. Tako neće moći biti pozivani na bilo koji oblik vojnog treninga. 

Izražavaju i zabrinutost time što Povjerenstvo za civilnu službu pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iznimno sporo rješava sve brojnije zahtjeve za prigovor savjesti, pa tako građani čekaju odluke duže od 30 dana. Također, još uvijek nije imenovano Povjerenstvo za žalbe vezane uz prigovor savjesti, što daje naslutiti da se pokušavaju opstruirati svi pokušaji institucionalnog protivljenja trendu militarizacije Hrvatske.

<
Vezane vijesti