Prtsc: Glas IstrePrtsc: Glas IstreSa šesnaestoricom djelatnika kojima je danas uručen otkaz brojka otpuštenih radnika se popela na više od 20, a danas ili sutra slijede i nova otpuštanja do ispunjenja kvote od 31 osobe

Uprava Glasa Istre novine d.o.o. uručila je danas šesnaestorici radnika Odluku o otkazivanju ugovora o radu. Sutra, u srijedu, očekuje se da takvu odluku dobiju i ostali radnici s liste za otkaz. Reakciju podružnice Sindikata novinara Hrvatske i HND-a donosimo u cijelosti.

Otkaze Uprava "Glasa Istre" dodjeljuju temeljem Programa zbrinjavanja viška
radnika od 8. travnja 2014. s kojim Sindikat Novinara Hrvatske - Sindikalna podružnica "Glasa Istre" nije bio suglasan.

Prema Programu zbrinjavanja viška radnika otkaz očekuje 31 radnika "Glasa Istre" na radnim mjestima novinar, grafički urednik, grafički tehničar, lektor, redaktor, web operater, samostalni propagandist, dizajner, referent za oglase, administrator, skenerist.

Na listi za otkaz su i sindikalni povjerenici koji su zakonom zaštićeni jednako kao i bivši sindikalni povjerenici na rok od šest mjeseci od isteka mandata. Također, na listi su i zakonom zaštićene djelatnice na porodiljnom dopustu ili na bolovanju radi komplikacija u trudnoći, a među kojima su i samohrane majke, zbog čega će se danas-sutra naći u kategoriji socijalnih slučajeva

Na listi za otkaz su i sindikalni povjerenici koji su zakonom zaštićeni jednako kao i bivši sindikalni povjerenici na rok od šest mjeseci od isteka mandata. Također, na listi su i zakonom zaštićene djelatnice na porodiljnom dopustu ili na bolovanju radi komplikacija u trudnoći, a među kojima su i samohrane majke, zbog čega će se danas-sutra naći u kategoriji socijalnih slučajeva. Na listi se nalazi i predsjednik podružnice Hrvatskog novinarskog društva pa je lako uočiti namjeru poslodavca da masovnim otkazima zatre djelovanje Sindikata i HND-a kao profesionalnih novinskih organizacija unutar izdavačke kuće.

Do sada je, prema kriterijima Programa, tvrtku "Glas Istre novine" napustilo nekoliko djelatnika odričući se prava na otkazni rok. Sa šesnaestoricom djelatnika kojima je danas uručen otkaz ta se brojka radnika popela na više od 20, a danas ili sutra slijede i nova otpuštanja do ispunjenja kvote od 31 osobe.

"Glas Istre" su posljednjih mjeseci napuštali i radnici koji su bili izuzeti iz Programa zbrinjavanja viška radnika - zapravo zaštićeni od otkaza - poput zamjenika glavnog urednika. Međutim, Uprava nije smatrala da zbog toga treba pomicati listu otkaza u korist radnika koji svojim dohotkom poslodavcu predstavljaju daleko manji trošak.

Otkako je "Glas Istre novine" 2010. preuzela uprava na čelu s Albertom Faggianom, pulski dnevni list napustilo je na desetke djelatnika - novinari, fotografi, redaktori, što je očekivano imalo negativni učinak na kvalitetu novine, a to će dodatnim smanjenjem broja zaposlenih još i više doći do izražaja.

Ključne riječi: novinarske slobode, glas istre
<
Vezane vijesti