Prtsc: Glas IstrePrtsc: Glas IstreOsim što su prijavili Alberta Faggiana, novinari "Glasa Istre" traže odstupanje uredništva sa svojih pozicija "zbog iznimno teških i sramotnih profesionalnih i etičkih prekršaja"

Radnici Glasa Istre novine kazneno su prijavili Alberta Faggiana, a od izvršnog uredništva novina zatražili da odmah odstupi, navodi u otvorenom pismu podružnica Sindikata novinara i Hrvatskog novinarskog društva u Glasu Istre.

Pismo donosimo u cijelosti:

Danas smo Županijskom državnom odvjetništvu u Puli, a na znanje i Policijskoj upravi istarskoj, podnijeli kaznenu prijavu protiv Alberta Faggiana i Slavena Žmaka zbog toga što su nesavjesnim poslovanjem u tvrtkama iz "Grupe Andre" (u koju spadaju "Glas Istre novine d.o.o.", "Glas Istre trgovina d.o.o.", "RTD d.o.o." i "Novi list d.o.o.") napravili štetu na teret tvrtki koje zastupaju.

To je u "Glasu Istre" dovelo do problema solventnosti, kašnjenja isplate plaća zaposlenima, kao i učestale blokade žiro-računa. Sumnjamo da je do nesavjesnog poslovanja došlo tako što je Uprava uzimala na povezane tvrtke ("Novi list d.o.o." i "Glas Istre trgovina d.o.o.") niz kredita, a druge tvrtke (npr. "Glas Istre novine d.o.o.") opteretila jamstvima.

Faggiana i Žmaka prijavili smo i zato što nisu dostavili valjane platne liste temeljem kojih bi radnici mogli putem Fine ovršiti račun tvrtke gdje rade, a koja im neredovito isplaćuje plaće, a pitanje je plaća li im sva davanja.

Zahtijevamo od Uredništva "Glasa Istre" da odmah odstupi sa svojih pozicija, što bi morali učiniti zbog počinjenja iznimno teških i sramotnih profesionalnih i etičkih prekršaja. Prije svega zbog njihovog aktualnog nečuvenog prešućivanja situacije u "Novom listu", a time i brutalnog manipuliranja svojim čitateljima, a također i zbog višegodišnjeg poticanja ili pristajanja na cenzuriranje i iživljavanja nad novinarima "Glas Istre".

"Niti jučer, a niti danas Uredništvo 'Glasa Istre' nije prenijelo na stranice 'Glasa Istre' ni retka iz alarmantnih riječkih tekstova koje su objavile naše kolege iz višedesetljetne partnerske kuće 'Novog lista'"

Niti jučer, a niti danas Uredništvo "Glasa Istre" nije prenijelo na stranice "Glasa Istre" ni retka iz alarmantnih riječkih tekstova koje su objavile naše kolege iz višedesetljetne partnerske kuće "Novog lista", u kojima već dva dana riječki kolege na svojim naslovnim i udarnim stranicama (uz praćenje i udarnih nacionalnih elektronskih i tiskanih medija) upozoravaju na ugrožen opstanak svoga lista, a koji za to stanje optužuju zajedničkog nam vlasnika Alberta Faggiana.

Najodgovornijim za naše stanje smatramo političko-ekonomske mentore, a u slučaju "Glasa Istre" to je godinama vladajuća istarska stranka IDS, koja dokida baš svaki redak kritike, time i medijsku nezavisnost "Glasa Istre", a što je nužan preduvjet da bi nam čitatelji vjerovali, ali i da bi demokracija u Istri postala stvarnost, a ne izlizana i nimalo utemeljena političarska laž o najnaprednijoj liberalnoj regiji. U tom smislu spremni smo - odmah - na zajedničke akcije s kolegama u "Novom listu" koje zajednički osmislimo u zaštitu naših prava, u borbi za istinsku demokraciju.

Boris Vincek, predsjednik podružnice HND-a i Paulo Gregorović, glavni sindikalni povjerenik SNH u "Glasu Istre".

Ključne riječi: prava novinara, glas istre
<
Vezane vijesti