pogled_s_rijeckog_kolodvora_foto_drugo_more.jpgU godini u kojoj se obilježava 150. obljetnica gradnje Riječke pruge koja je devetnaestostoljetnu Rijeku preobrazila u jednu od najvećih i najvažnijih luka na Jadranskom i Sredozemnom moru, udruga Drugo more poziva na događaj Novo doba željeznice na kojem će prezentacije održati dva zanimljiva gosta iz Budimpešte: voditelj službe za razvoj putničkog prijevoza Mađarskih željeznica János Földiák i mladi aktivist Máté Gyöngyösi iz nevladine organizacije Közlekedő Tömeg (Mnoštvo u tranzitu) koja se bori za bolji javni prijevoz u zemlji. Prezentacije će se održati u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka), u petak 22. studenog s početkom u 19 sati.

U predavanju Razvoj željeznice u Mađarskoj i Srednjoj Europi – pomoć u viziji, voditelj službe za razvoj putničkog prijevoza Mađarskih željeznica János Földiák govorit će o mogućim budućim strategijama željeznice i javnog prijevoza, s osvrtima na trenutno stanje željezničkog prometa i infrastrukture u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Nakon njega, prezentaciju Pazite na razmak: nevladine organizacije vs. prijevoznici održat će devetnaestogodišnji Máté Gyöngyösi, koji u području javnog prijevoza aktivno djeluje i radi otkako se kao jedanaestogodišnjak uključio u Budimpeštansku dječju željeznicu Gyermekvasút. Sudjelovao je u osnivanju nevladine organizacije Közlekedő Tömeg 2016. godine, koja je u međuvremenu ostvarila brojne uspjehe, poput smanjenja automobilskog prometa i očuvanja autobusnih linija u Budimpešti, doprinosa u smjeni "toksičnog" direktora jedne željezničke tvrtke i sprječavanja zatvaranja željezničkih linija u ruralnim dijelovima Mađarske. U predavanju će govoriti o postignućima i prijašnjim i trenutnim projektima organizacije, s naglaskom na važnost uloge nevladinih organizacija u poboljšanju javnog sektora.

Prezentacije i popratni razgovor bit će na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan.

Više doznajte na internetskoj stranici Drugog mora.