novosti_naslovnica_copy62921.jpgTjednik Novosti uvršten je među četiri ovogodišnja finalista u kategoriji novinarstva ugledne međunarodne nagrade za slobodu izražavanja Freedom of Expression Awards, objavila je na svojim web stranicama londonska neprofitna organizacija Index on Censorship, koja već 18 godina dodjeljuje tu nagradu.

Index on Censorship, organizacija za zaštitu slobode izražavanja koju je skupina britanskih intelektualaca osnovala 1972. godine, godišnju nagradu dodjeljuje u četiri kategorije: umjetnost, digitalni aktivizam, kampanje i novinarstvo. Od ukupno više od 400 nominiranih organizacija i pojedinaca, u finale su selektirana samo četiri pristigla prijedloga u svakoj od četiri kategorije.Dobitnici nagrade u svakoj od četiri kategorije bit će proglašeni u travnju na ceremoniji u Londonu, a Index on Censorship će im ponuditi jednogodišnji program podrške usmjeren na jačanje utjecaja i održivost projekata

Za ovu nagradu Novosti je nominirala Mreža za profesionalizaciju medija jugoistočne Evrope (SEENPM), nakon niza pritisaka kojima je tjednik bio izložen tokom 2017. godine, od zahtjeva da im se obustavi financiranje, preko serije sudskih tužbi i kaznenih prijava protiv autora Novosti, do učestalih prijetnji, proustaških prosvjeda pred redakcijom i javnog spaljivanja primjeraka lista.

Tijekom 2017. godine H-Alter je u više navrata pisao o napadima na Novosti, razgovarali smo s urednikom Nikolom Bajtom, koji je poručio kako se Novosti neće predati, a analizirali smo i podrobnije čitavu kampanju "ugasimo Novosti"

Dobitnici nagrade u svakoj od četiri kategorije bit će proglašeni u travnju na ceremoniji u Londonu, a Index on Censorship će im ponuditi jednogodišnji program podrške usmjeren na jačanje utjecaja i održivost projekata. Index on Censorship u svojoj objavi predstavio je Novosti kao hrvatski list u izdanju Srpskog narodnog vijeća, koji se bavi čitavim nizom tema, pored onih koje su direktno povezane s manjinskim statusom hrvatskih Srba.

"Prošle godine novinari tjednika suočili su se s napadima i prijetnjama uglavnom s ultrakonzervativne krajnje desnice. Zbog svojeg pisanja novinari Novosti bili su suočeni s protestima pod prozorima redakcije, na kojima su uzvikivani fašistički slogani i protusrpske uvrede, a poručeno im je i da će završiti kao novinari Charlie Hebdoa. Unatoč pritiscima, tjednik je ustrajao u pisanju istine i obrani svojeg prava na slobodno izražavanje", stoji u objavi organizacije Index on Censorship.

Čestitamo kolegama i kolegicama iz Novosti na ovoj značajnoj nominaciji!

Ključne riječi: mediji, Novosti, sloboda govora
<
Vezane vijesti