umjetnost_tribina_brid.jpgPredavanje O mogućnostima sindikalizma u kulturnom sektoru održat će se 17. travnja s početkom u 18 sati, u prostorijama MAZ-a (Hatzova 16, Zagreb). Izlaganje će održati Mario Kikaš, kulturni radnik i aktivist.

Tema rada u kulturnom i umjetničkom sektoru s posebnim naglaskom na nesigurnu narav tog rada, dobila je zasluženu pozornost u stručnoj literaturi. Ovim predavanjem pokušat ćemo sumirati dio tih rasprava i stvoriti okvir za razgovor o modelima organiziranja radnika u ovom sektoru. Rad u kulturi često prati individualizacija i atomizacija, ali i prilično jasna hijerarhija, pogotovo ako je riječ o kazališnim i filmskim produkcijama. U praksi to znači da se interesi radnika s obzirom na struku i hijerarhiju često razilaze.

U tom kontekstu bavit ćemo se načinima organiziranja radnika u kulturi kod nas, odnosno trenutnom klasičnom sindikalnom organiziranošću u kulturnim ustanovama te ulogama organizacija koje nisu sindikati, ali često igraju ulogu sindikata poput strukovnih organizacija. Predstavit ćemo i neke primjere regulativa u drugim europskim zemljama i "nove sindikalne prakse" koje su otvorene učlanjivanju radnika bez stalnog radnog odnosa, kojih u ovom sektoru ima mnogo.

Događaj je organiziran u sklopu BRID-ovog projekta Izgradnja zajedničkog radničkog i društvenog fronta kojeg financira Rosa Luxemburg Stiftung South East Europe.