Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaDobar dan za prelazak na vegetarijansku prehranu je upravo 1. listopada, Svjetski dan vegetarijanstva, pozivaju iz Udruge Prijatelji životinja.

Kampanja Zeleni ponedjeljak ušla je u svoju jesensku shemu! Nakon veganskog domjenka u samoborskome gradskom poglavarstvu i javne degustacije, udruga Prijatelji životinja organizirala je radionicu kuhanja veganskih jela na otvorenom, i to povodom Svjetskog dana vegetarijanstva.

Radionica kuhanja održana je u sklopu kampanje Zeleni ponedjeljak na Trgu kralja Tomislava u Samoboru na Svjetski dan vegetarijanstva, 1. listopada. Anita Euschen, voditeljica radionica kuhanja za djecu, poučila je građane Samobora kako pripremiti ukusna veganska jela poput ražnjića i rižota te slastica kao što su palačinke i čokoladna halava.

Prvi listopada obilježava se u cijelome svijetu od 1977. godine kao Svjetski dan vegetarijanstva. Znanstvenici su još prije nekoliko godina iznijeli alarmantno upozorenje da će se u idućih 40 godina stanovnici Zemlje morati odreći namirnica životinjskog podrijetla žele li izbjeći katastrofalne nestašice hrane i vode, kao posljedicu goleme nepotrebne potrošnje i iskorištavanja vode i tla te zagađenja i globalnog zagrijavanja.

Osim što je održiva, prehrana temeljena na namirnicama biljnog podrijetla zdrava je i ukusna. Riječ vegetarijanstvo proizlazi iz latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svjež i pun života, ili homo vegetus, što pak znači tjelesno i mentalno zdrava osoba. Izvorno značenje riječi ukazuje na uravnotežen filozofski smisao za život, a ne samo na prehranu koja se sastoji od voća i povrća. Prvo vegetarijansko društvo osnovano je 1847. godine, no samo vegetarijanstvo postoji gotovo otkad postoji i čovjek. Mnoge poznate osobe, poput Pitagore, Leonarda da Vincija i Einsteina, bile su vegetarijanci.

Nutricionistica Diana Gluhak, podržavajući kampanju Zeleni ponedjeljak, izjavila je: ''Podsjetimo ljude kako je prehrana na biljnoj osnovi u zadnjih nekoliko desetljeća polako iščezavala s naših tanjura te danas konzumiramo zaista manje povrća i cjelovitih žitarica nego što bismo trebali. Promjenom prehrambenih navika i stila života porastao je broj kroničnih nezaraznih bolesti poput šećerne bolesti, bolesti srca i krvnih žila, ali i pretilosti, što je velik problem ne samo kod odraslih nego i kod djece.''

Velikoj popularnosti vegetarijanstva svakako idu u prilog i rezultati istraživanja koji potvrđuju da su vegetarijanci, a još više vegani, u prosjeku zdraviji, vitalniji i dugovječniji. Usto, danas, kada se na farmama radi ljudske prehrane muči i ubija više od 60 milijarda životinja godišnje, a ekološke posljedice uzgoja životinja prijete globalnom katastrofom, nužno je da se svi zamislimo nad patnjama osjećajnih bića i krenemo u stvaranje boljega svijeta za sve životinjske vrste, uključujući čovjeka. Dobar datum za početak je upravo 1. listopada 2015.

Svi koji nisu uspjeli doći na radionicu vege-kuhanja na otvorenom mogu pronaći recepte za ukusna biljna jela na www.zeleni-ponedjeljak.com, dok se na www.veganopolis.net mogu prijaviti na Vege izazov.

<
Vezane vijesti