Foto: Sanchez i Lope, WWFFoto: Sanchez i Lope, WWFWWF poziva države članice EU da ispune svoje političke obaveze i da ulažu u konkretne mjere za rješavanje uzroka gubitka biološke raznolikosti, osobito razvoja hidroelektrana i intenzivne poljoprivrede.

Također WWF pozdravlja zaključke koje je jučer usvojilo Europsko vijeće ministara okoliša u okviru Izvještaja o provedbi europske Strategije biološke raznolikosti. Ministri su naglasili potrebu za punom provedbom direktiva o pticama i staništima.

"Pozdravljamo predanost ministara u očuvanju prirode i nadamo se da će se usredotočiti na provedbu direktiva za zaštitu prirode, umjesto da ih mijenjaju. To je značajan doprinos i u borbi protiv klimatskih promjena. Nažalost, u više slučajeva države članice nisu održale obećanje. Realnost na terenu je da vrste i staništa i dalje nestaju zbog štetnih aktivnosti poput intenzivne poljoprivrede i razvoja energetske infrastrukture. Čelnici trebaju početi provoditi propise za zaštitu prirode i ispuniti svoja obećanja već sada", rekla je Geneviève Pons-Deladrière, direktorica WWF-ova ureda za europske politike.

WWF vjeruje da će povjerenje europskih građana biti izgubljeno ukoliko politička obećanja neće biti ispunjena. A nedostatak političke volje za zaštitu prirode vidjeli smo već više puta.

Nova poljska vlada ponovno je zaprijetila sječom najveće europske prašume Białowieża Forest koja je stanište najvećeg broja slobodnih bizona u Europi i koja je zaštićena direktivama o pticama i staništima. Ova šuma također je dio UNESCO-ove svjetske baštine.

Ključne riječi: EU, biološka raznolikost, WWF
<
Vezane vijesti