Foto: AI<br>Foto: AI
Od 2011. do 2015. godine, otkada je počeo ustanak protiv predsjednika Bašara al-Asada, u državnim zatvorima u Siriji poginulo je blizu 18 tisuća ljudi. Taj podatak iznio je Amnesty International, koji pozva države svijeta da izvrše pritisak na Damask kako bi prekinuo s mučenjima u zatvorima.

Zatvorenici su često podvrgnuti teškim premlaćivanjima nakon dolaska u zatvor. Potom im slijedi tzv. "sigurnosna provjera", što u prijevodu često značistražari silovanje i seksualno zlostavljanje zatočenih žena.

Jedan od zatvorenika s kojima je AI razgovarao navodi da je u jednom danu poginulo sedam osoba  nakon što je u pritvoru obavještajne agencije prestala raditi ventilacija. "Tukli su nas kako bi vidjeli tko je živ, a tko nije", rekao je.

"Već desetljećima, sirijske vladine snage koriste mučenje kao sredstvo slomanja svojih protivnika", kaže Philip Luther, direktor Amnesty Internationala za Bliski Istok i Sjevernu Afriku . "Danas se ono provodi kao dio sustavnog napada protiv svakoga civila za kojega se sumnja da se protivi vladi."

Amnesty International i druge organizacije za ljudska prava traže od međunarodne zajednice da hitno razmotri ove optužbe. Zahtjev se posebno odnosi na supredsjedatelje mirovnih pregovora o ratu u Siriji, SAD i Rusiju.


 

aem_copy11680.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: Sirija
<
Vezane vijesti