Ilustracija; Foto: Novi list Ilustracija; Foto: Novi list Nacionalni mediji kojima "U ime obitelji" nije uskratila akreditaciju odlučili su bojkotirati izještavanje iz stožera ove inicijative

Hrvatskoj radio-televiziji, koja je na 6. Danima elektroničkih medija pohvaljena za nepristano medijsko praćenje kampanje za referendum o ustavnoj definiciji braka, građanska inicijativa U ime obitelji odbila je dati akreditaciju za praćenje referendumske noći s volonterima te inicijative.

Elektroničku poštu koja je stigla na HRT prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Zaprimili smo vaš upit za akreditaciju za praćenje referendumske noći s volonterima građanske inicijative "U ime obitelji".

Nažalost prisiljeni smo uskratiti vam akreditaciju. Vaša je medijska kuća sustavno dezinformirala građane o građanskoj inicijativi "U ime obitelji", naslove čiji sadržaj nije odgovarao istini te na taj način otežao biračima da donesu informiranu odluku o referendumskom pitanju.

Odbijenicu su dobili i portali Index.hr, Net.hr, T-portal te sva izdanja EPH grupe i Novi list, nakon čega su se na bojkot odlučili Hina, Večernji list, 24sata i Nova TV, kao i RTL


Također, kao dio uređivačke politike, vaša je medijska kuća sustavno vrijeđala, iznosila neistine (klevetala) i netočno prikazivala izjave, postupke ili namjere predstavnika Građanske inicijative "U ime obitelji".

Pretvorivši se u servis aktualne vlasti, HRT je zanemario svoju obavezu da kvalitetnim, vjerodostojnim i raznolikim informativnim programom nastoji pomoći ljudima, informirati ih i educirati da razumiju društvene događaje koji utječu na njihov život, poticati i razvijati opće društvene vrijednosti, posebno demokraciju, toleranciju i nacionalni identitet, navodi se u elektorničkoj pošti kojom je odbijeno izdavanje akreditacije.

Odbijenicu su dobili i portali Index.hr, Net.hr, T-portal te sva izdanja EPH grupe i Novi list.

Večernji list, 24sata i Nova TV, kao i RTL televizija neće danas izvještavati iz referendumskog stožera inicijative U ime obitelji pridruživši se tako bojkotu na koji je pozvalo Hrvatsko novinarsko društvo nakon što je ta inicijativa zabranila izvještavanje iz njihovog stožera spomenutim medijima.

Hrvatsko Vijeće za medije osudilo postupak građanske inicijative U ime obitelji.

Hrvatsko Vijeće za medije upozorava i osuđuje u medijskom prostoru dosad neviđen, presedanski postupak Građanske inicijative U ime obitelji koja je dijelu medija uskratila akreditacije i mogućnost izvještavanja i praćenja iz prostora u kojima će pratiti i dočekati referendumske rezultate. Građansku inicijativu pozivamo da upravo u ime demokracije na koju se pozivaju povuku svoju odluku i dozvole novinarima da rade svoj posao.

"Nevjerojatno je da se 2013., u zemlji članici Europske Unije, zbog nezadovoljstva pisanjem ili praćenjem aktivnosti novinarima i određenim medijskim kućama zabranjuje izvještavanje. Time inicijativa slijedi trag Zdravka Mamića, koji je praćenje rada Dinama iz istih razloga onemogućio novinarima Indexa.

Kako u radu Vijeća sudjeluju medijske kuće, portali, elektronički mediji koji pokrivaju gotovo 90 posto hrvatskog medijskog tržišta, ukoliko Inicijativa ustraje u nedemokratskoj i cenzorskoj odluci svoje članove pozivamo na solidarnost i bojkot njihovih aktivnosti prije i poslije objave rezultata Referenduma", navodi se u priopćenju Hrvatskog Vijeća za medije.

Reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo. Žestoko osuđuje odluku inicijative U ime obitelji koja uskraćuje akreditacije za praćenje referenduma većini hrvatskih medija - svima onima koji su posljednjih dana i tjedana pisali o nelegalnim radnjama vođa ove inicijative.

"Nevjerojatno je da se 2013., u zemlji članici Europske Unije, zbog nezadovoljstva pisanjem ili praćenjem aktivnosti novinarima i određenim medijskim kućama zabranjuje izvještavanje"

Kad su se u hrvatskim redakcijama jučer obavljale pripreme za akreditaciju u prostorijama zagrebačkog Hypo centra gdje će „U ime obitelji" čekati rezultate sutrašnjeg referenduma o promjeni Ustav RH, urednici su bili iznenađeni iznimnom detaljnošću podataka koju inicijativa traži prilikom akreditacije novinara. Osim brojeva njihovih mobitela te njihovih e-mailova, obavezno je bilo navesti novinarske kućne adrese (sic!) te imena i e-mailove njihovih pretpostavljenih urednika.

Sigurni smo da za potrebe obične novinarske akreditacije za jednu izbornu noć nema nikakve potrebe za deklariranjem novinarskih adresa. Ovo ističemo i zbog toga što smo posljednjim tjedana vidjeli brojna anonimna pisma i razglednice uglednim novinarima u kojima ih i zbog ćirilice i zbog njihovih stavova u vezi ovog referenduma vrijeđaju neki nepoznati prostaci i očiti (polu)fašisti.

Smatramo da je ova vrsta diskriminacije novinara kakvu je večeras obznanila inicijativa U ime obitelji dosad kod nas nezabilježena. Zato HND poziva U ime obitelji da u ime medijskih i novinarskih sloboda omogući svim redakcijama normalno izvještavanje iz njihovog izbornih prostorija. Ako čelnici inicijative U ime obitelji ne opozovu ovu čudnu odluku, pozivamo sve medijske redakcije i sve novinare na solidarni novinarski bojkot ove građanske inicijative", navodi u priopćenju predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Uredništvo Hine iz solidarnosti s ostalim medijima pridružuje se bojkotu izvještavanja iz stožera Građanske inicijative U ime obitelji jer smatra da je nedopustivo diskriminirati i kažnjavati medije zbog iznošenja mišljenja ili uređivačke politike koja nije po volji inicijativi.

"Smatramo da je riječ o izravnom kršenju ustavnog prava na slobodu izvještavanja i pristup informaciji (članak 38. Ustava RH). Stoga Uredništvo Hine osuđuje takvu odluku koja izravno utječe na slobodu medija. Hina će pratiti rad stožera inicijative U ime obitelji,  ako će inicijativa omogućiti svim zainteresiranim medijima pristup stožeru i neometano izvještavanje", kažu u Hini.

Ključne riječi: U ime obitelji
<
Vezane vijesti