Foto: HNK RijekaFoto: HNK RijekaKritika plesne predstave Veseli Božić nestašne djece.

Veseli Božić nestašne djece nova je, prigodna plesna predstava HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, nastala pod egidom Zajc Dance Laba, a u sklopu projekta Riječkoga kazališta mladih Kamov. Koreografkinja Maša Kolar namijenila ju je najmlađoj publici, s pričom koja doduše prilično općenito i izlizano problematizira Božić (konzumerizam, prejedanje, gužve, sveopći kič…), no prezentiranom na autorici svojstven – nenametljivo originalan, pametan i nepretenciozan način.

Premijerno prikazana 9. prosinca 2017. u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, predstava ne započinje očekivano, s podizanjem zastora, već publiku na sceni dočekuju Nestašna djeca (Maria del Mar Hernandez, Nika Lilek, Laura Orlić, Michele Pastorini i Tea Rušin), koja su odjevena za tulum, s neizostavnim crveno-bijelim kapicama na glavi (kostimografija: Petra Dančević Pavičić). Bezvoljno sjedeći na stolicama, dosađujući se, povremeno tek zamijene mjesta, dok u pozadini svira instrumentalna verzija Santa Claus is Coming to Town. A onda iz debelog sloja crvenoga, mekanog papira, kojim je obložena čitava pozornica (scenografija: Petra Dančević Pavičić), izranja Mrazica Ksenija Krutova Duran, i predstava službeno počinje. 

U četrdesetak minuta brze, vesele i snažno obojene glazbe (Jin Takemoto & Al Hirt) – u kojoj se osobito ističu truba, kao vjesnica životne punine i radosti, te zvončići, kao neizostavan element blagdanskog ugođaja – izmjenjuju se jednako frenetični plesni brojevi.

Kolar ih ispunja energičnim, brzim i nesputanim kretanjem, koje se mjestimice prirodno slijeva u kakvu pozu koja zahtijeva izrazitu fleksibilnost, i koje je oplemenjeno iskričavim gestama te snažnom mimikom, a ponegdje i gimnastičkim elementima te čestim klizanjem po podu, kao dobrodošlim atrakcijama. Plesače razmješta po svim točkama pozornice, namjenjujući im ritmički izvrsno kombinirane grupne (veće ili manje), odnosno solističke dionice, koje su međusobno logično povezane i zaokružene posljednjom točkom – onom u discu, u kojoj plesači imaju identičnu koreografiju, kao naznaku naposljetku ipak složnog i veselog rješenja svih ''problema''.

Do tada, Nestašci su sudionici uobičajenih (pred)božićnih prizora, koji uključuju posvemašnju gužvu i kaos, pomamu za kolačima, razočaranje poklonima i slično, a koje svojom čarolijom prekida, odnosno zamrzava Krutova, koja pritom ne skida vragolast osmijeh s lica i ni na trenutak ne gubi iskrenu uživljenost. Na istoj su valnoj duljini i ostali plesači – maksimalno raspoloženi, okretni i razdragani, vidljivo uživajući u svakoj fazi nastupa.

Taj užitak nije stoga bilo teško prenijeti i na djecu, čiji se smijeh mogao čuti za vrijeme cijele predstave, kao i glasno oduševljenje (osobito ono izazvano dijeljenjem slatkiša, za koje su se netom prije halapljivo otimali scenski protagonisti). 

Nije ga, međutim, bilo teško prenijeti ni na odrasle, za koje bi ovaj plesni komad također mogao biti savršeno odabran božićni poklon – bez obzira na zadovoljstvo (veće ili manje) već dobivenim.

Ključne riječi: balet, hnk rijeka
<
Vezane vijesti