Foto: fAKTIVFoto: fAKTIV"Danas slavimo 8. mart, danas slavimo feminizam. Ne slušate nas i podcjenjujete nas, mislite da smo razjedinjene te da su nas vaša desetljeća zatiranja solidarnosti i inzistiranja na individualnosti oslabila. Svaki glas, svaki prkos, svaki otpor govori drugačije. Drugarstvo i sestrinstvo u pet gradova u Hrvatskoj, više gradova u regiji, diljem cijelog svijeta, danas i cijele godine“, poručile su aktivistkinje iz feminističkog kolektiva fAKTIV na petom Noćnom maršu za 8. mart u Zagrebu.

Oko 7.000 ljudi okupilo se kako bi Međunarodni dan žena proslavilo borbeno i glasno na ulicama. Maršu se pridružio i kolektiv Žene ženama, koji je uz transparent "Ne možete nas sve pobiti“ poslao snažnu poruku protiv nasilja prema migrantkinjama i migrantima na granicama Europe. Na početku i na kraju marša izveden je performans "Patrijarhat siluje“ pod vodstvom Le Zbora i uz bubnjanje Drum ‘n’ bijesa. Riječ je o domaćoj verziji internacionalne feminističke himne protiv seksualnog nasilja.

"Ova država pravi se da su sva premlaćivanja, ubojstava i silovanja samo pojedinačni slučajevi. Ali oni su strukturni problem i direktna posljedica toga  što djevojčice i dječake ne odgajamo u ravnopravnosti, što nemamo dovoljno sigurnih kuća ni savjetovališta, što policija i pravosuđe neadekvatno i prekasno reagiraju“, poručeno je s kraja Marša na Zrinjevcu.

Feministkinje su istaknule da pobačaj u 2020. u Hrvatskoj nije dostupan. "Nije dostupan jer jedva dolazimo do informacija gdje ga se može obaviti, jer košta dvije do tri tisuće kuna, jer nema liječnica i liječnika koji pobačaj obavljaju. Imamo bolnice i gradove u kojima svi ginekolozi i ginekologinje odbijaju obavljati pobačaj, odbijaju dati ženama njihovo pravo na zdravstvenu skrb“, upozorile su.

Foto: Benjamin Strike, fAktiv Foto: Benjamin Strike, fAktiv

"U Hrvatskoj žene brane zelene površine, parkove, šume, javni interes, bore se protiv korumpiranih gradonačelnika i njihovih klika, protiv projekata štetnih za okoliš i klimu. Ne samo da se neustrašivo bore, već i pobjeđuju! Večeras smo tu upravo za sve žene koje su dale svoja tijela i živote u obranu planeta Zemlje i ljudskih prava, te za sve one koje se i dalje neumorno i hrabro bore“, osvrnule su se i na ekološke probleme.

Na Zrinjevcu se problematizirao i kućanski rad, koji dominantno obavljaju žene. "Radimo besplatno i uvijek smo u smjeni. Ne trebamo vam govoriti o statistikama. Statistike su urezane u bolne zglobove, vene i bore. Ne trebamo vam govoriti o posljedicama - vaše zdravlje, neispunjenje želje, borbe u kojima niste stigle sudjelovati, napredovanja koja niste uspjele dobiti, odavno pričaju o tome. Ako stanu žene, stat će cijeli svijet“, poručile su aktivistkinje i zaključile kako od borbe neće odustati.

Foto: fAKTIV Foto: fAKTIV
Ključne riječi: ženska prava, dan žena, fAKTIV
<
Vezane vijesti