odbrani_svoje_pravo_na_informaciju_zelenaakcija.jpgZelena akcija, u sklopu projekta "Poboljšanje pristupa informacijama o okolišu" (“Improving Access to Environmental Information”) krajem listopada organizira okrugle stolove o iskustvima korisnika i nadležnih tijela s pristupom okolišnim informacijama u Karlovcu, Zagrebu i Krapini.

Pravo na pristup informacijama o okolišu smatra se važnim instrumentom na raspolaganju svakom građaninu i građanki u nastojanju da se zaštiti okoliš. U Hrvatskoj je to pravo zajamčeno i Zakonom o pravu na pristup informacijama i Zakonom o zaštiti okoliša.

No, kada zatraže podatke o okolišu, građani i građanke se u praksi suočavaju s mnogobrojnim poteškoćama, dok su tijela javne uprave suočena s dodatnim radnim opterećenjem. Zelena akcija još od 1992. godine pomaže u premošćivanju jaza između tražitelja informacija i tijela javne uprave putem svoje usluge Zeleni telefon.

Stoga organiziramo tri okrugla stola koji imaju za cilj pomoći da strukturiranim dijalogom dobijemo jasniji uvid u prepreke koje otežavaju pristup informacijama te da zajedno pokušamo predložiti načine kako ih prevladati.

Sudjelovanje na okruglim stolovima je potpuno besplatno, a mogu se prijaviti nevladine organizacije, tijela državne uprave, aktivni građani_ke, itd., dakle svi koji žele doprinijeti boljoj i lakšoj dostupnosti okolišnih informacija građanima i građankama.

Okrugli stolovi će se održati:

  1. U Karlovcu 29. listopada 2018. (10:00 – 14:00 sati) u dvorani Aquatike, ul. Branka Čavlovića Čavleka 1a
  2. U Zagrebu, 30. listopada 2018. (10:00 – 14:00 sati) u dvorani Zelene akcije, Frankopanska 1
  3. U Krapini, 31. listopada 2018. (10:00 – 14:00 sati) u učionici Osnovne škole "Ljudevit Gaj", Trg Stjepana Radića 1

Prijave slati do 22. listopada na: zeleni-telefon@zelena-akcija.hr

Preliminarni program radionice možete naći OVDJE.