Foto: Open ArmsFoto: Open ArmsŠpanjolski spasilački brod Open Arms u potrazi je za sigurnom lukom nakon spašavanja više od 120 migranata na moru, uključujući dvoje djece i blizanaca starih devet mjeseci. Španjolska vlada odbila je dati brodu odobrenje za pristajanje, a isto su napravile i vlasti Malte i Italije. Međutim, gradonačelnik Valencije Joan Ribó rekao je da će od vlade tražiti dopuštenje da brod pristane u njihovom gradu. "Valencia je otvoreni grad, naša je etička i ljudska dužnost pružiti dobrodošlicu ljudima koji riskiraju svoje živote bježeći od terora, rata i bijede", rekao je Ribó. Isto je napravila i gradonačelnica Barcelone Ada Colau.

Kako donosi El Pais, španjolska vlada je prije sedam mjeseci zabranila nevladinoj organizaciji Proactiva Open Arms obavljanje spasilačkih misija u Sredozemnom moru, ponudivši kao objašnjenje da "brod nije opremljen za prijevoz na daleka putovanja". Krajem lipnja udruga je zanemarila zabranu i uplovila u "zabranjenu zonu" kako bi pomogla u spašavanju migranata na moru.

Trenutno su u potrazi za sigurnom lukom u koju bi pristali, nakon spašavanja više od 120 migranata. Prošli tjedan, u četvrtak, posada broda iz malog čamca je spasila 53 odraslih ljudi i dvije bebe, a kasnije te noći spasila je s mora još 69 migranata.

Iako su im španjolske vlasti odbile dati pristanak za pristajanje u zemlji, gradnačelnici Valencije i Barcelone poručili su kako je brod dobrodošao u njihovim lukama, te će tražiti od vlade da se Open Armsu dopusti da pristane u tim gradovima.

<
Vezane vijesti