Saborska oporba zatražila je od Vlade da povuče izmjene Zakona o elektroničkim medijima, s obzirom na to da je protiv njih glasovao i matični saborski odbor

"Ako je matični odbor glasovao protiv, onda nema dvojbe, zakon treba povući i doraditi", poručili su oporbeni, ali i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. Ako se mišljenja odbora neće poštovati, čemu onda postoje, pita se oporba koja, ne bez ironije, predlaže da se odbori ukinu i tako Sabor uštedi.

I dok zastupnici većine hvale zakon, a neke njegove dijelove drže naprosto naprednima, oporba ga žestoko kritizira, posebno nova pravila za dodjelu novca iz Fonda za pluralizam elektroničkih medija, koja smatraju diskriminatornima i smišljenima samo kako bi se kontrolirao medijski prostor.

Pristup Fondu omogućio bi se i neprofitnim elektroničkim medijima. Kao neprofitni pružatelji medijskih usluga u zakonu se navode ustanove, vijeća i udruge nacionalnih manjina, obrazovne, zdravstvene i druge ustanove, vjerske zajednice, studentske, školske i udruge građana te druge nevladine udruge s pravnom osobnošću, kao i neprofitne zadruge posvećene zadovoljavanju obrazovnih, informativnih, znanstvenih, stručnih, umjetničkih, kulturnih, vjerskih i drugih potreba javnosti.

"Nakon što je Sabor donio nerazboritu, diskriminirajuću odluku o nejednakom oporezivanju dnevnih novina, na temelju ingeniozne formule o 25 tisuća riječi, pred nama je prijedlog o još jednoj diskriminaciji. Izglasamo li danas ovakav zakon, bit će to jedno javno zlo, a ne javno dobro", rekao je laburist Branko Vukšić.

Smatra da se neprofitnost ne bi smjela tumačiti kao dokaz da netko ispunjava javni interes, a boji se i da bi izdvajanje dijela novca iz Fonda moglo ugroziti lokalne televizijske i radijske postaje koje zapošljavaju dvije tisuće ljudi i dovesti u pitanje mrežu lokalnih elektroničkih medija.

Vukšić ističe da je predloženi zakon dokaz kaosa u Ministarstvu kulture i Vladi te poziva da se donese strategija razvoja medija, a ne da se komadić po komadić mijenjaju zakoni, kako kojem partneru moćniku treba, kako kojem njihovom mediju paše.

"Nije riječ o kaosu, nego o smišljenoj politici s ciljem kontrole medijskog prostora novcem poreznih obveznika", uzvraća Jasen Mesić (HDZ) i kaže da smo na tom tragu imali i loš Zakon o HRT-u te smjene u Hini. Mesić je uvjeren da će novac iz Fonda dobiti kvazineovisni portali određenih udruga kojima ćemo svake godine plaćati da bi govorili dobro o vlasti.

I Sunčana Glavak smatra da Ministarstvo kulture ugrožava cijeli sustav kako bi zadovoljilo partikularne interese budućih korisnika Fonda. Činjenicu da će se za taj novac moći natjecati samo neprofitni internetski portali smatra nelogičnom, a podsjeća i da Ministarstvo kulture subvencionira izdavanje dvotjednika za kluturu Zarez, koji izdaje trgovačko društvo u suvlasništvu ministrice kulture Andreje Zlatar.

Damir Rimac (SDP) podsjetio je da neprofitni mediji ne iskazuju profit i da su im plaće limitirane, no kriterij za dodjelu novca iz Fonda medijima koji iskazuju interes za lokalni i regionalni kulturni razvoj smatra malkice nedovoljno definiranim.

<
Vezane vijesti