Foto: Vlatka Smolek, Pogledaj.to<br>Foto: Vlatka Smolek, Pogledaj.to
Vijeće gradske četvrti Gornji grad - Medveščak izglasalo je na sjednici 16. prosinca odluku koja bi, ako bude potvrđena na razini grada, značila dokidanje pješačke zone i otvaranje prometa između Bakačeve i Cesarčeve ulice. Zvuči upravo nevjerojatno, no ipak je istinito, da su za tu odluku glasali i vijećnici iz redova "zelene" stranke ORaH, Vlasta Toth i Ivan Pamuković.

Protiv odluke se izjasnio samo Siniša Dvornik, vijećnik iz redova stranke ZA GRAD.

U obrazloženju odluke piše da je zbog zatvaranja Kaptola i Bakačeve ulice za promet prema Cesarčevoj i Palmotićevoj došlo do golemih Vlasta Toth: "Ne ukidamo pješačku zonu, samo želimo da se jedan krak oslobodi za promet prometnih zastoja na Medveščaku i Ribnjaku u kojima vozni red gube i autobusi i tramvaji. Osim prometnog kolapsa spominje se zagađenje zraka te velika nesigurnost na područjima Medveščaka i Ribnjaka.

Vlasta Toth (Foto: Orah)<br>
Vlasta Toth (Foto: Orah)

Kako se dogodilo da ORaH glasa za sužavanje pješačke zone, pitali smo vjećnicu te stranke Vlastu Toth. Po njezinim riječima radi se o "kvazi pješačkoj zoni": "Neki prenose lažne glasine, stvarno stanje je da ne ukidamo pješačku zonu, samo želimo da se jedan krak oslobodi za promet, da automobili mogu doći do Palmotićeve".

Predsjednica ORaHa Mirela Holy nije željela komentirati ovu odluku jer smatra da je to u nadležnosti gradske organizacije stranke kojoj stoji na čelu. Za komentar smo upitali predsjednika Gradske organizacije Oraha Dražena Vlahovskog.

"ORaH se kao stranka zalaže za ubrzani razvoj ekološki održivog prometa u gradu koji neće pridonositi daljnjem zagađivanju zraka. Smatramo da je svaka nova pješačka zona itekako dobrodošla, međutim trenutačno zagušenje prometa koje je nastalo novom regulacijom donosi znatno više štete nego koristi zbog nemogućnosti nalaženja alternativnih pravaca prometovanja motornih vozila u ovom dijelu grada. Pješačka Predsjednica Oraha Mirela Holy nije željela komentirati ovu odluku jer smatra da je to u nadležnosti gradske organizacije stranke kojoj stoji na čelu zona u Cesarčevoj ulici bi predloženim izmjenama ionako ostala neokrnjena jer je i do sada pješačka zona uspostavljena samo ispred Kuće Europe. Ostali dio platoa i Stare Vlaške nije pjesačka zona već je djelomično otvoren za promet stanarima, korisnicima poslovnih prostora  i taksistima", govori nam Vlahovski.

On ističe da u spomenutoj zoni nije ni biciklistima trenutno dozvoljeno prometovanje te da je važno omogućiti nesmetan tijek prometa  u okruženju četvrti, posebice za hitne intervencije.

Siniša Dvornik iz stranke ZA GRAD smatra da je obrazloženje odluke vijećnika prepuno proizvoljnih tvrdnji i pretjerivanja. "Nije točno da sadašnja regulacija povećava zagađenje zraka i u pješačkoj zoni Cesarčeve. Isto tako, nije rješenje da se znatan dio nesigurnosti i zagađenja zraka, što je izraz koji stoji u obrazloženju, premjesti u pješačku zonu", smatra Dvornik.

S njim se slaže i Saša Šimpraga, voditelj platforme 1POSTOZAGRAD.

Siniša Dvornik: "Nije točno da sadašnja regulacija povećava zagađenje zraka i u pješačkoj zoni Cesarčeve" "Prijedlog za ukidanje pješačke zone oko Trga Europe je nerazuman. Pješačku zonu nipošto ne treba smanjivati, već upravo suprotno. Problem prometa koji doista traži poboljšanja potrebno je rješavati stimuliranjem alternativnih pristupa, a ne dokidanjem ostvarenog standarda. Što se tiče pješačkih zona, uz konačno postuliranje trga na Kaptolu i vraćanje gornjogradskih trgova-parkirališta svojoj izvornoj funkciji, pješačka zona u najmanju ruku u cijelosti treba postati još i Masarykova. A obuhvaćanjem najvećeg dijela Martićeve sve do pješačke zone oko Kvaternikovog trga, Zagreb bi dobio pješačku zonu primjerenu suvremenim potrebama grada od 800 tisuća stanovnika", obrazlaže nam Šimpraga.

Tena Šarić iz udruge Sindikat biciklista smatra da Zagreb nije na tragu prakse uspješnog smanjenja korištenja motoriziranog prometa gradova poput Londona, Beča ili New Yorka.

Saša Šimpraga: "Problem prometa koji doista traži poboljšanja potrebno je rješavati stimuliranjem alternativnih pristupa, a ne dokidanjem ostvarenog standarda""U Zagrebu se rješavanju prometnih problema, odnosno gužvi u automobilističkom prometu, još uvijek pristupa pogodovanjem upravo toj vrsti prometa. Ovaj potez opravdava se zagađenjem zbog prometnih gužvi, a to je kontradiktorno jer je smanjenje automobila ono što dovodi do čišćeg zraka i veće kvalitete života, a ne poticanje njihove veće protočnosti", ističe Šarić.

Ona je spomenula i nedavnu izjavu dogradonačelnice Zagreba o tome da je zamah motornog vozila došao kraju i da je vrijeme da se trend u određenoj mjeri preokrene.

"Nismo sigurni smatraju li isto gradska skupština i većina vijećnika gradske četvrti koja je ovo izglasala. Pješačenje, javni prijevoz i bicikl su rješenje za prometne probleme", obrazlaže nam Šarić stav Sindikata biciklista.

Ključne riječi: pješačka zona, Grad Zagreb, ORaH
<
Vezane vijesti