prtscrprtscrORaH poziva da se hitno preispitaju svi strateški planovi i njihove realizacije od ulaska MOL-a u strukturu vlasništva INA-e. Model korporativnog upravljanja INA-om smatraju glavnim uzrokom gubitka tržišta i radnih mjesta.

ORaH poziva sve odgovorne čimbenike Hrvatske da se hitno preispitaju svi strateški planovi i kapitalne investicije od datuma ulaska MOL-a u strukturu vlasništva INA-e, i njihova realizacija s naglaskom na model korporativnog upravljanja i načina donošenja odluke koje su dovele do gubitka tržišta i radnih mjesta.

"Model korporativnog upravljanja hrvatskom integriranom naftnom kompanijom INA d.d. osnovni je uzrok urušavanja vrijednosti i uništavanja ne samo Rafinerije nafte Sisak, nego i ostalih segmenata djelatnosti INA d.d. Da apsurd bude još veći, INA d.d., čiji su rezultati integrirani u rezultate MOL GRUPE bez većinskog udjela, dobitnik je nagrade za Najbolje korporativno upravljanje u Hrvatskoj koje dodjeljuje World Finance dočim pravosuđe RH procesuira ovaj postupak radi nelegalne prodaje utjecaja u upravljačkoj strukturi i donošenju strateških odluka za razvoj INA d.d.“, kažu iz ORaH-a.

Iz ORaH-a navode kako su u prosincu 2014. godine kao rješenje predstavili prenamjenu postojećih rafinerija u rafinerije za proizvodnju bio dizela iz životinjskog i poljoprivrednog otpada.

"Europsko tržište gladno je za bio gorivima nove generacije koja se proizvode u potpunosti iz obnovljivih sirovina, okolišno su povoljnija i smanjuju uvoz nafte. Rješenja postoje samo je ključno da država prepozna svoja strateška poduzeća, koja imaju potencijal biti nositelji razvoja i inovacije na nacionalnom, europskom i globalnom prostoru", dodaju iz ORaH-a.

Smatraju da je takvim strateškim planiranjem moguće pokrenuti i ostale sektore gospodarstva, a učinkovitije gospodarenje resursima drže ključnim za održivi i konkurentni rast gospodarstva Hrvatske, ali i Europske unije.

"Davne 1964. godine INA je osnovana kako bi se zaštitili energetski interesi Hrvatske. Pedeset godina kasnije njezina slika je zapravo slika Hrvatske - koja se bori za preživljavanje. Katastrofalna energetska politika aktualne i dvije prethodne Vlade pokazala je da u tom važnom stupu hrvatske neovisnosti to nije bila, a niti je danas, politika u javnom interesu. Rezultat takve politike su ugrožena radna mjesta te izostanak zaštite hrvatskih nacionalnih interesa, u korist MOL-a", zaključuju iz ORaH-a.

Ključne riječi: rafinerija, ORaH, mol
<
Vezane vijesti