Foto: ORaHFoto: ORaHKao ključan problem naglašena je činjenica da se u Programu ne daju odgovori koje bi Zakonom o zaštiti okoliša trebao dati, a to je kako i na koji način se misle provesti svi navedeni ciljevi i mjere. "Primjerice, doista se ne ističu nikakavi odgovori financiranja provedbe utvrđenih mjera, kao što su smanjenje gubitaka u vodoopskrbi i zbrinjavanje kanalizacijskog otpadnog mulja".

Predsjednik Gradske organizacije ORaH Zagreb, Dražen Vlahovski i dr. sc. Neven Voća ukazali su na konferenciji za medije na nedostatke prijedloga Nacrta programa zaštite okoliša Grada Zagreba, ističući kako je pun "lijepih želja“. Ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša Neven Voća je rekao da Program ima 460 stranica te da su neka poglavlja napravljena korektno, a neka ni približno kako bi trebala biti.

Premda je pitanje otpada jedna od ključnih tema u Zagrebu i Hrvatskoj, u Programu je obrađena na način da su izdefinirane količine i vrste otpada, a o tome kako će se taj otpad zbrinjavati, hoće li postojati neke metode, u dokumentu nije obrazloženoKao ključan problem Voća je naglasio činjenicu da se u Programu ne daju odgovori koje bi Zakonom o zaštiti okoliša trebao dati, a to je kako i na koji način se misle provesti svi navedeni ciljevi i mjere. "Primjerice, doista se ne ističu nikakavi odgovori financiranja provedbe utvrđenih mjera, kao što su smanjenje gubitaka u vodoopskrbi i zbrinjavanje kanalizacijskog otpadnog mulja", kazao je Voća. Premda je pitanje otpada jedna od ključnih tema u Zagrebu i Hrvatskoj, u Programu je obrađena na način da su izdefinirane količine i vrste otpada, a o tome kako će se taj otpad zbrinjavati, hoće li postojati neke metode, u dokumentu nije obrazloženo.

Članovi OraH-a naglasili su kako se uz to prevelika pažnja posvećuje analizi zakonodavnog okvira te se previše podataka navodi u stilu udžbenika. "Na više mjesta se nalaze podaci o području širem od Grada Zagreba čime sam dokument postaje preopterećen. Stječe se dojam da je analiza postojećeg stanja bitnija od samih mjera i ciljeva Programa. Dokument bi trebao specifično promovirati strateško planiranje različitih tematskih cjelina kako bi dao provediv i realan okvir zaštite okoliša na ovom kompleksnom području“, istaknuli su, dodajući da pritom izostaje kvalitetna interakcija izvođača Programa sa samim Gradom jer Program nedovoljno specificira provedbu prioritetnih mjera u smislu financijske održivosti i kapaciteta gradskih resursa.

"Grad Zagreb je tijelo koje bi trebalo dostaviti izvođaču stvarne namjere i mogućnosti u provedbi ovakvog Programa kako bi se na taj način specificirale mjere i ciljevi od najvećeg značaja kao prioritetne te u isto vrijeme izvedive u nekom kratko-srednjem razdoblju. Primjera radi, sve mjere izrečene za odlagalište otpada Prudinec/Jakuševec bi trebalo uskladiti s važećim Rješenjem o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za to odlagalište. Također smatramo bitnim da se Program izjasni o temi spalionice otpada“, poručili su iz OraH-a, dodajući kako je  u Programu navedena spalionica, ali nije navedeno gdje će biti, a iako je odlagalište otpada Prudinec/Jakuševec dobilo okolišnu dozvolu, to u programu nije navedeno.

Ključne riječi: ORaH
<
Vezane vijesti