share_opencall_hr.jpgU okviru ovogodišnje teme Otkrivanja Organ Vida poziva autore koji u svojim fotografskim istraživanjima raskrinkavaju vlastite načine gledanja, propituju iskustvo i reprezentaciju autentičnosti i konstrukciju vizualne istine. Natječaj je otvoren do 20. svibnja.

Temom Otkrivanja zadire se direktno u politike pogleda te otvara pitanja o discipliniranju subjekata, ali i gledatelja u čiji pogled se upisuju  očekivanja i reakcije. S kakvim namjerama i kojim jezikom im pristupamo?

Polazeći od pretpostavke da se gledatelji imaju pravo informirati o temama od javnog interesa zanima nas kako ih kroz medij fotografije suočavamo s nepoznatim, nezabilježenim i neizrečenim transformativnim i svakodnevnim iskustvima, osobnim i tuđim sudbinama, društvenim i intimnim borbama ili životnim spoznajama.

Početkom srpnja bit će objavljena imena finalista o kojima ove godine odlučuju Louise Clements (UK), Lea Vene (CRO), Simon Norfolk (UK), Philip Toledano (UK/USA), Donald Weber (CAN) i Gillian Wearing (UK).

Žiri festivalskog natječaja Otkrivanja i ove je godine sastavljen od međunarodnih stručnjaka, umjetnika i festivalskih direktora koji će u rujnu posjetiti festival u Zagrebu. Održat će zanimljiva predavanja i radionice te predstaviti svoj vlastiti rad i upoznati se s drugim umjetnicima te razgovarati s posjetiteljima.

Sredinom rujna, odnosno, tijekom dva tjedna festivala, deset najboljih projekata izložit će se na glavnoj festivalskoj izložbi u Francuskom paviljonu, u suradnji s Kulturom promjene SC, dok će drugih deset pohvaljenih projekta biti prikazano na velikoj projekciji na javnim površinama.

Više o natječaju i prijavama pronađite ovdje.