Foto: Maka Gogaladze, WikipediaFoto: Maka Gogaladze, Wikipedia"Turska koristi optužbe za vrijeđanje predsjednika Tayyipa Erdogana kako bi zastrašila njegove protivnike i ušutkala disidente te bi europski čelnici trebali zauzeti čvršće stajalište prema Ankari kada se radi o slobodi govora", izjavio je turski nobelovac Orhan Pamuk.

Tužitelji su pokrenuli više od 1800 slučajeva zbog vrijeđanja Erdogana otkako je 2014. postao predsjednik, uključujući tužbe protiv novinara, karikaturista i tinejdžera. I njemačkom komičaru prijeti progon zbog toga što ga je ismijavao na njemačkoj televiziji.

Govoreći nakon ročišta na suđenju Muratu Belgeu, kolegi piscu i profesoru optuženom za vrijeđanje Erdogana u novinskoj kolumni, Pamuk je rekao da Europa mora posvetiti veću pozornost stanju slobode izražavanja u Turskoj, u vrijeme dok pokušava postići sporazum o Tužitelji su pokrenuli više od 1800 slučajeva zbog vrijeđanja Erdogana otkako je 2014. postao predsjednik, uključujući tužbe protiv novinara, karikaturista i tinejdžeraliberalizaciji viza i migranata.

"To nema nikakve veze s vrijeđanjem predsjednika. Radi se isključivo o ušutkavanju političke oporbe i zastrašivanju ljudi kako se nitko ne bi usudio kritizirati vladu", istaknuo je slavni pisac.

Turska ima dugu povijest zloporabe sudova za političke obračune. Pamuk je bio prije deset godina suđen zbog izjava vezanih za masovno ubijanje Armenaca i Kurda, no optužbe su kasnije odbačene. Erdogan je više puta isticao da nema ništa protiv kritika i neslaganja, ali da preko uvreda neće prijeći te je najavio da će njegovi odvjetnici tužiti sve koji ga budu vrijeđali.

"Erdogan svim silama želi stvoriti novo društvo u kojem neće vrijediti načelo podjele vlasti", rekao je Belge pred sudom u Istanbulu. On odbacuje sve optužbe, a nastavak suđenja zakazan je za 20. rujna.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, bivši poljski premijer koji je osamdesetih godina bio zatvoren zbog protivljenja Komunističkoj partiji, rekao je prošlog mjeseca da bi Erdogan trebao imati "deblji obraz" za kritike.

Ključne riječi: EU, turska, sloboda govora
<
Vezane vijesti