Abdullah Al-Shami; Prtsc: Al JazeeraAbdullah Al-Shami; Prtsc: Al JazeeraOdluka egipatskih vlasti da produži pritvor novinaru "Al Jazeere Arabic" Abdullahu Al-Shamiju za još 45 dana šokirala je svijet

Dok je u punom jeku predizborna kampanja za predsjedničke izbore u Egiptu, u isto vrijeme stižu osude za pritvaranje novinara Al Jazeere. Ne miruje ni egipatska ulica. Al Jazeera je došla u posjed snimaka iz jednog egipatskog zatvora, na kojima se vide protesti zatvorenika koji to nazivaju zatvorskom revolucijom. Protive se vojnom udaru i nasilju koje provode zatvorske vlasti. Najavljuju da je ovo prvi val demonstracija koje će se nastaviti.

Jučerašnja odluka egipatskih vlasti da produži pritvor novinaru Al Jazeere Arabic Abdullahu Al-Shamiju za još 45 dana šokirala je svijet. Shami je u pritvoru bez optužnice i suđenja još od augusta prošle godine, a već 103 dana štrajkuje glađu.

Uz Abdullaha Al-Shamija, u egipatskom pritvoru su već 127 dana i trojica novinara "Al Jazeere English"

U pritvoru su već 127 dana još trojica novinara Al Jazeere English. Roditelji jednog od njih, Petera Grestea, ne gube nadu u dobre vijesti. Otac Juris Greste kaže: "Njegov prvi prioritet je, a mi se nadamo da je tako, da ostane pribran koliko je to moguće, da ne izgubi vjeru. Vjeruje da mu, ako ostane pribran, neće toliko teško pasti čak i ako godinu provede u pritvoru."

Na situaciju u kojoj se nalaze novinari Al Jazeere jučer su, na Dan slobode medija, podsjetili širom svijeta. O tome je govorio i američki predsjednik Barack Obama. "Znamo da svi novinari i fotoreporteri nemaju tu sreću da uživaju u slobodama. Čak i dok proslavljamo slobodu medija, naše misli su uz novinare širom svijeta... i u Ukrajini, Afganistanu, Siriji i Egiptu gdje rizikuju sve, a nekada i daju svoje živote da bi obavljali svoj posao."

Istovremeno, u Egiptu traje predizborna kampanja za predsjedničke izbore. General Abdul-Fattah Al-Sisi zahtijeva angažman svih Egipćana. "Obećavam da ću naporno raditi, ali tražim i od svih da preuzmu odgovornost... ...Gradnja nacije je obaveza svih nas. Nadam se da će Egipat ostvariti stabilnost i sigurnost kroz našu volju i sposobnost..." Za to vrijeme na egipatskim ulicama nema mira. Demonstranti poručuju da je svrgnuti predsjednik Muhamed Mursi za njih i dalje legitimni predsjednik Egipta.

Ključne riječi: sloboda medija
<
Vezane vijesti