Foto: BukaFoto: BukaHND izražava duboku zabrinutost viješću da je novinar Novog lista Boris Pavelić dobio izvanredni otkaz zbog objavljivanja teksta u kojemu je prenesena tvrdnja Josipa Manolića, bivšeg djelatnika jugoslavenske obavještajne službe, o tome da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nekada bio suradnik Udbe.

Tekst zbog kojega je Boris Pavelić dobio odluku o izvanrednom otkazu objavljena je na web portalu Novog lista, ali je ubrzo i uklonjena.

Odluku o izvanrednom otkazu Boris Pavelić ne želi komentirati, a na pitanje o otkazu kolegi Paveliću HND odgovor nije dobio niti od vlasnika HND dobio je još nekoliko vrlo uznemirujućih informacija o otkazima koji se spremaju "neposlušnim" novinarima u više medija.Novog lista Roberta Faggiana, predsjednika Uprave Nevena Klarina niti glavnog urednika Novog lista Nenada Hlače.

Nakon što je uprava Slobodne Dalmacije otkazala ugovor o suradnji Borisu Dežuloviću jer je izgubila sudski spor zbog njegove kolumne objavljene prije tri godine, otkaz Borisu Paveliću zbog objave teksta u kojemu je prenesena izjava javne osobe o drugoj javnoj osobi nastavak je sve većeg pritiska na novinare kako ne bi radili svoj posao te jasna poruka da će pritisci, kao i otkazi novinarima u raznim medijima, a bez opravdanih i u zakonu utemeljenih razlozima razloga, biti nastavljeni.

Hrvatsko novinarsko društvo dobilo je, naime, još nekoliko vrlo uznemirujućih informacija o otkazima koji se spremaju "neposlušnim" novinarima u više medija kao i o pritiscima na novinare i urednike kako bi radili neprofesionalno. Takvi su pritisci već rezultirali uredničkim odlukama o neobjavljivanju više tekstova u raznim medijima, a protivno standardima novinarske profesije.

Novinari koji su prijavili te pritiske HND-u u strahu za egzistenciju ne žele još uvijek o njima javno govoriti, ali je Hrvatsko novinarsko društvo o svim saznanjima obavijestilo Europsku federaciju novinara i ostale međunarodne organizacije koje se bave novinarskim i medijskim slobodama te još jednom poziva sve vlasnike i uprave medija kao i urednike i novinare na zaštitu novinara i novinarske profesije.

Ključne riječi: Novi list, novinari, boris pavelić
<
Vezane vijesti