radionica_spekulativnog_dizajna_za_medije2.jpgUdruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija (Umjetnička akademija u Splitu) već treću godinu zaredom organizira radionicu spekulativne dizajnerske prakse. Besplatna radionica pod nazivom Nature vs. Nurture ove će se godine održavati od 16. do 19. srpnja u Društvenom centru Rojc u Puli pod vodstvom mentorice Susane Soares. Prijave do 8. srpnja.

Susana Soares predaje na LSBU (London South Bank University) te se bavi pitanjima "tehno-ekološkog" redizajna prirode. Radionica će uključivati razvoj zajedničkih okvira koji djeluju unutar dizajna i novih znanstvenih istraživanja kako bi se istražile buduće tehnološke implikacije po pitanju održivosti. Spekulativni dizajn obično se usredotočuje na ideje koje dolaze iz područja znanosti, a primijenjena tehnologija bavi se projiciranjem socio-tehničkih trendova, razvoj budućih scenarija i uloge proizvoda u kontekstu novog korištenja.

Radionica nudi iskustvo multidisciplinarne radne grupe koja omogućuje percepciju dizajna kao drugačijeg načina razmišljanja – refleksivnog, kritičkog i društveno odgovornog. Namijenjena je mladim studentima, te mladim stručnjacima i umjetnicima iz područja dizajna, kemije, biologije i mikrobiologije, sociologije, antropologije, novih medija, itd.

Program radionice uključuje predavanja i praktičan rad u manjim grupama uz kontinuirano stručno mentorstvo.Radionica se odvija na engleskom jeziku. Na kraju radionice polaznici će imati priliku javno predstaviti radove i moguće scenarije njima bliskim metodama. Sudjelovanje na radionici je besplatno. Polaznicima će biti osiguran smještaj, ručak i večera za vrijeme trajanja radionice.

PRIJAVE
Za sudjelovanje na radionici potrebno je ispuniti on-line prijavnicu koja se nalazi na službenim stranicama udruge. Rok za prijavu je 8. srpnja. Broj sudionika je ograničen.