U otvorenom pismu upućenom šefu SDP-a koje je potpisalo 26 osoba iz javnog života prigovara mu se da je izdao socijaldemokratske ideje i zaglavio u moralnoj ambivalentnosti i političkoj šizofreniji, a kao najveći grijeh prišiva mu se zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić

Konačno je zgotovljeno otvoreno pismo za Zorana Milanovića, predsjednika SDP-a i lidera oporbe. Uz tekst koji potpisuje 26 poznatih javnih osoba, Milanoviću se prigovara da je izdao socijaldemokratske ideje, da je zaglavio u moralnoj ambivalentnosti i političkoj šizofreniji. Ali iznad svega, zamjera mu se Milan Bandić, šef zagrebačke organizacije SDP-a i zagrebački gradonačelnik. Na osnovi uvida u zbivanja u glavnom gradu, ocjenjujemo kako se gradonačelnik Bandić i neki njegovi suradnici (više) ne mogu smatrati socijaldemokratima. Argumenata za tu ocjenu je napretek. Učestala upozorenja u javnosti vezana uz zloupotrebu javne službe i vlasti, primjerice u malverzacijama zemljištem, pogodovanje nekim poduzetnicima i davanje potpore akterima organiziranog kriminala, gradonačelnik i njegovi pobočnici uglavnom su ignorirali, a dosad ih nisu javno opovrgnuli. Ništa konkretno nisu poduzeli kako bi suzbili raširenu korupciju u nekim javnim poduzećima u Zagrebu, pa čak ni nakon što je brutalno pretučen Igor Rađenović - navodi se u pismu koje su inicirali splitski sociolog Dražen Lalić, te novinari Denis Kuljiš i Gordan Malić. U proteklih sedam dana, inicijalnoj trojki priključili su se, među ostalima, profesori Nenad Zakošek i Josip Kregar, aktivistice nevladinih organizacija Sanja Sarnavka i Suzana Jašić, kriminalist Jadranko Belina, novinari Boris Rašeta i Saša Kosanović, te Vlatko Jurišić, nekadašnji direktor SC-a. Na drugoj strani, pismo je odbilo potpisati dvadesetak intelektualaca. Premda kritički raspoloženi prema zagrebačkom gradonačelniku i zagrebačkoj organizaciji SDP-a, ocijenili su da Bandićevo ponašanje ne ulazi u krug odgovornosti njegova stranačkog vrhovnika. Gordana Grbić, glasnogovornica SDP-a, komentirala je pismo riječima: Mi smo demokratsko društvo i svatko ima pravo na svoje mišljenje.
Milanović: Nisam razočaran pismom, to je njihovo demokratsko pravo
Osobno poznajem neke od ljudi koji potpisuju pismo i branim slobodu potpisnika da izraze svoj stav. No, otvorene stranke poput SDP-a imaju svoje procedure, a ukoliko oni žele, mogu postati članovi pa neka onda prozivaju. Isto tako, SDP nije prava adresa za ovakvo pismo jer problemi o kojima govore ne stanuju u našoj stranci, mogu biti samo privremeni podstanari, kao što mogu i u svakoj sredini.
Ovakvo pismo trebalo bi biti poslano Ivi Sanaderu, to je prava adresa, poručio je jučer u Rijeci šef SDP-a Zoran Milanović upitan da komentira otvoreno pismo javnih osoba u kojem ga prozivaju zbog raznih stvari, ponajviše zbog Milana Bandića, čelnika zagrebačke organizacije SDP-a i zagrebačkog gradonačelnika. Milanović je rekao i kako u SDP-u o kandidatima za lokalne izbore odlučuju same lokalne organizacije, ali i da SDP sluša što drugi govore, no da odluke donose sami i za njih odgovaraju. - Ja sam izabran da bih okupljao i ujedinjavao ovu stranku i to ću i činiti, kaže Milanović. Što se tiče Bandića i organizacije Thompsonovog koncerta, upitan da li osuđuje takav potez prvog čovjeka Zagreba, Milanović je među ostalim rekao kako je jedno od obilježja SDP-a i da svi u stranci ne misle isto, te da osuđuju suci. - Nisam razočaran pismom, to je njihovo demokratsko pravo iako sam očekivao da iza njega stoji veći broj ljudi. Njihov stav poštujem, ali ne mislimo isto, rekao je Milanović.