Foto: Udruga FranakFoto: Udruga FranakUdruga Franak danas je uputila otvoreno pismo Hrvatskoj narodnoj banci u kojem traži garanciju da će sve banke, a posebice Hypo Alpe Adria Bank poštivati Zakon o konverziji. Navode da će u suprotnom poduzeti sve legalne aktivnosti i protiv HNB-a.

Kako iz udruge Franak ističu, HNB-u i Ministarstvu financija prijavili su nezakonitosti svih banaka u postupku konverzije kredita u švicarskim francima. U pismu posebno ističu Hypo Alpe Adria Bank (HAAB), za koju navode, kako niti nakon zahtjeva HNB-a da izbaci iz nacrta aneksa odredbe o namirenju manjka bez sporazuma s potrošačem te odredbe o mogućnosti jednostranog poništenja ugovora ako Ustavni sud Zakon o konverziji proglasi neustavnim, ne pokazuje znakove da će nezakonite odredbe izbaciti iz aneksa.

S obzirom na to da su sve druge banke prihvatile zahtjeve, od HNB-a traže da neodgodivo naloži HAAB-u izbacivanje spornih dijelova iz aneksa, da u skladu sa svojim ovlastima zaprijeti HAAB-u oduzimanjem odobrenja za rad ako ne postupe po nalogu HNB-a te da nalože svim bankama objavljivanje svih karakterističnih obavijesti kojima su one obavještavale euro dužnike o promjenama kamata u pojedinim vrstama kredita.

"Tražimo da se svim bankama zaprijeti određenim sankcijama u skladu s ovlastima HNB-a, ako ne poslušaju zahtjeve HNB-a. Ako HNB nije spreman na takav pristup, poduzet ćemo potrebne legalne aktivnosti i protiv HNB-a. Udruga Franak spremna je blokirati rad banaka na dulji period, ako se sve zakonske odredbe ne budu poštovale. Zahtijevamo da HNB promptno i objavi odgovor hoće li postupiti po našim zahtjevima. Udruga Franak neće nestati sve dok ne nestane bezakonje koje ju je stvorilo", zaključuju iz udruge Franak.

Ključne riječi: hypo, HNB, krediti, Ministarstvo financija
<
Vezane vijesti