U subotu 10.10.09. izjavili ste da Ustav Republike Hrvatske nije generalni urbanistički plan koji se može stalno mijenjati. U svojoj maniri kratkih iskaza poslužili ste se parabolom koja šalje vrlo štetnu poruku javnosti, pa ne može ostati bez odgovarajućeg komentara.

 

Poštovani gospodine!

U subotu 10.10.09. izjavili ste da Ustav Republike Hrvatske nije generalni urbanistički plan koji se može stalno mijenjati. U svojoj maniri kratkih iskaza poslužili ste se parabolom koja šalje vrlo štetnu poruku javnosti, pa ne može ostati bez odgovarajućeg komentara.

milanovic.jpg

Treba imati na umu da se zahtjevi "malih ljudi" za izmjenom GUP-a vrlo često odbijaju, ali ako zahtjev podnosi član (bišeg) gradskog poglavarstva, gradonačelnik ili skupštinski zastupnik onda je priča već drugačija!

Promjene GUP-a su potencijalno još i štetnije jer se njegove odredbe katkada ne mogu naknadno ispraviti. Naime, izgrađene armirano-betonske strukture temeljem GUP-a više se ne mogu ukloniti. Činjenica je da zakonodavac omogućava da se jedanput godišnje preispitaju prostorni planovi i omogući njihova promjena. Iako ova fleksibilnost naoko izgleda pozitivna, praksa zagrebačkih izmjena GUP-a dokazuje da   se ona temeljito zloupotrebljava u korist privatnog interesa malog broja zainteresiranih, a na štetu većine građana grada Zagreba.

Izlika je za učestale izmjene GUP-a da njegove restrikcije zona za stambenu izgradnju onemogućavaju "malim ljudima rješavanje egzistencijalnih problema". Nesumnjivo da se pojedinačno javljaju i zahtjevi za izmjene GUP-a tog karaktera. No, ima li ih baš toliko, i moraju li se baš tako hitno riješiti da se GUP mora mijenjati i više puta u jednoj godini? Naravno - ne! GUP se ustvari mijenja zbog sasvim drugačijih razloga. Treba imati na umu da se zahtjevi "malih ljudi" vrlo često odbijaju, ali ako zahtjev podnosi član (bišeg) gradskog poglavarstva, gradonačelnik ili skupštinski zastupnik onda je priča već drugačija!

Nakupci zemljišta mjesecima kupuju parcele u zelenim pojasevima. Pri tome sklapaju takozvane "privremene ugovore" s prodavateljima u kojima se obavezuju da će im platiti punu tržišnu cijenu građevinskog zemljišta nakon izmjene GUP-a. Podnoseći zahtjeve za prenamjene zemljišta preko članova poglavarstva, gradonačelnika i skupštinskih zastupnika uspjeli su dosada već prenamijeniti tisuće hektara zelenih površina u građevinske parcele. Momentalno je u tijeku još jedan identičan proces.

Predsjednik skupštine upozorio me da zastupnici ne mogu sami sebe ograničavati glede sadržaja svojih budućih odluka. Uvjerena sam da to naprosto nije istina

Kako odluku o pokretanju procesa izmjene GUP-a donosi Skupština Grada Zagreba pokušala sam na skupštinskoj sjednici 24. 9. 2009. upozoriti zastupnike na njihovu odgovornost za nepopravljive štete takvih izmjena plana i apelirati da se unaprijed donese odluka da se zelene površine neće tekućom izmjenom prenamjenjivati u građevinske parcele. Osim gubitka zelenih površina koje nam osiguravaju elementarne pretpostavke zdravog života (boravak djece i odraslih na otvorenom, pročišćavanje zraka, zaštita voda te zaštita od buke), nekontrolirano gomilanje stambenih i uredskih sadržaja, bez paralelnog redefiniranja sustava infrastruktura i prometa, dovodi do traumatičnih preopterećenja, gužvi i kolapsa grada u cjelini.

Predsjednik skupštine upozorio me da zastupnici ne mogu sami sebe ograničavati glede sadržaja svojih budućih odluka. Uvjerena sam da to naprosto nije istina. Kao što svaki pojedinac može sam sebe obavezati da neće više ponavljati greške, mogu i zastupnici sami za sebe odlučiti da neće više donositi pogrešne odluke. Jedino što sam uspjela ishoditi svojim apelom jest obećanje jednog zastupnika SDP-a da predstavnici ove stranke neće u tekućoj izmjeni GUP-a podnositi zahtjeve za prenamjenu zelenila u građevinsko zemljište. Živi bili, pa vidjeli!

Nije bila manje drastična zloupotreba instrumenta izmjena GUP-a kroz njegove višekratne promjene tijekom 2007. godine na području Donjeg grada, a sve u interesu jednog jedinog građevinskog poduzetnika koji je zamislio "svoj projekt" suprotno tada važećem GUP-u. Riječ je naravno o projektu "Cvjetni prolaz". Ne samo da je dotičnom poduzetniku omogućeno rušenje najvrijednijih povijesnih zgrada na Preradovićevom trgu, neprimjereno intenzivna izgradnja u unutrašnjosti bloka i uništenje pješačke zone u Varšavskoj ulici izgradnjom rampe za ulaz u privatnu podzemnu garažu, već je izmjenom GUP-a to sada omogućeno svakome na području cijelog Donjeg grada!

Navedeni su samo najteži slučajevi zloupotrebe izmjena i dopuna GUP-a. Lideri političkih stranaka trebali bi osvijestiti svoju odgovornost, a ne relativizirati pogubno djelovanje izmjena zakona i podzakonskih propisa.

Vera Petrinjak Šimek, zastupnica Skupštine Grada Zagreba

<
Vezane vijesti