Foto: SlobodnaevropaFoto: SlobodnaevropaUznemireni i zabrinuti zbog najnovijeg pogoršavanja odnosa između republika Hrvatske i Srbije, te zatvaranja granica između dvije zemlje, što ozbiljno pogoršava odnose u regiji i nanosi direktnu štetu građanima, Igmanska inicijativa poziva vlade dvije države da obustave zabrane i omoguće slobodan promet.

U posljednjih 15 godina uložen je ogroman napor mnogih, u regiji i izvan nje, da se normaliziraju odnosi između naših država i posebno između Hrvatske i Srbije. Da je do susreta odgovornih političara, do dijaloga, popuštanja i dogovora o poboljšanju odnosa i suradnje dolazilo, Ne dozvolimo da dijalog, dogovor i suradnja ustupe mjesto netrpeljivosti, zabranama, retorziji i odmazdizasluga je i brojnih organizacija civilnog društva, među njima i Igmanske inicijative. Ne dozvolimo da dijalog, dogovor i suradnja ustupe mjesto netrpeljivosti, zabranama, retorziji i odmazdi. Cijenu bi platili mukotrpno građeni odnosi u regiji i, u konačnici, građani i privrede dvije države.

Izbjeglička kriza koja ne kuca nego udara na vrata obje države daleko je od kraja. Do sada su svojim odnosom prema izbjeglicama i Srbija i Hrvatska pokazale veći stupanj humanosti, nego neke druge zemlje kroz koje izbjeglice prolaze. Da bi se taj težak izazov koji se pojavio pred vladama obje zemlje i to ne njihovom krivnjom, uspješno rješavao, nužan je dogovor i suradnja. Svađe i inaćenja, u koje je uvijek lako upasti, na štetu su građana obje zemlje, obezvrijediti će dosad učinjeno i onemogućiti djelotvorno rješavanje izazova izbjegličke krize.

Apeliramo da se što prije sastanu premijeri  Hrvatske i Srbije i nađu rješenja, kako za hitno okončanje zabrana kretanja roba i putnika, tako i za neophodnu suradnju u odnosu na rastuću krizu oko izbjeglica koja pogađa obje zemlje. U tome će vlade Srbije i Hrvatske imati podršku Igmanske inicijative i, vjerujemo, najvećeg dijela organizacija civilnog društva u obje zemlje.

<
Vezane vijesti