Foto: Damir Senčar, HinaFoto: Damir Senčar, HinaIzvješće međunarodne dobrotvorne organizacije Oxfam objavljeno danas pokazuje da su zemlje najdublje upletene u sirijski sukob, među njima Rusija, Saudijska Arabija i Francuska, istodobno i najmanje velikodušne u pomoći žrtvama.

Oxfam je izvješće objavio uoči donatorske konferencije u Londonu koja će se održati u četvrtak uz poziv na veću pomoć i prihvat 10 posto izbjeglica registriranih u sirijskom susjedstvu do kraja godine.Velika većina zemalja premalo sudjeluje u onome što bi trebala, u prihvatu i smještaju izbjeglica

Mnoge su bogate zemlje novčano pridonijele manje no što bi bilo pošteno, s obzirom da bi donirana svota trebala biti proporcionalna  njihovim ekonomijama. Dano je 56, 5 posto od 8,9 milijardi američkih dolara koliko je iznosio zahtjev za pomoć u 2015. godini.

Rusija je dala 1 posto od onoga što bi s obzirom na njezinu ekonomsku moć bilo pravedno, a Saudijska Arabija 28 posto. Što se tiče zapadnih zemalja, Francuska, koja se pridružila zračnim napadima koalicije pod vodstvom SAD-a protiv ciljeva militanata IS-a u rujnu, dala je 45 posto svote koja bi bila pošteni udio s obzirom na njezinu ekonomiju.

Sjedinjene Države donirale su 76 posto svote koja bi bila pošteni udio u odnosu na svoju ekonomiju, ali bile su najveći pojedinačni donator. Međutim nekoliko je europskih zemalja doniralo novčane pomoći više od onoga što je njihov pravedni dio, poput Danske (318 posto), Norveške (385 posto)  i Velike Britanije (237 posto).

Kuvajt je donirao 554 posto novčanih sredstava u odnosu na očekivani dio proporcionalan njegovoj ekonomiji. No velika većina zemalja  premalo sudjeluje u onome što bi trebala, u prihvatu i smještaju izbjeglica, ističe Oxfam.     

"Kao goli mininum međunarodna bi zajednica barem trebala novčano pripomoći u visini molbi za pomoć(za izbjeglice)", rekao je predstavnik Oxfama Daniel Gorevan.

<
Vezane vijesti