Foto: Hdz.hrFoto: Hdz.hrPodmetanje noge najizglednijem kandidatu Hrvatske za tajništvo UN-a dio je "novog HDZ-a".

Više nego žarkim udarom saharske vrućine i "politički montiranim, udbaškim" uhićenjem braće Zdravka i Zorana Mamića, plus izvršnog predsjednika HNS-a Damira Vrbanovića i stanovitog sesvetskog poreznika, dodatnim se crvenilom sramote žari anemično lice Bijedne Naše. Em se i ponajbolji prijatelji RH iz diplomatskog zbora križaju i desnom i lijevom zbog zlobne oporbene ujdurme protiv kandidature prve Vladine potpredsjednice i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić za nasljednicu Ban Ki-moona u UN-u, em se "novi HDZ" (novi? - sic) opet napadno bavi "farbanjem tunela", sada službene statistike!

"E, stvarno, svaka čast takvoj državi kakva Hrvatska uistinu jest s političarima, čija se pamet svodi na interes vlastitog džepa, primitivni jal i tračersku zlobu!" - ironično se došaptavala probrana diplomatska družina u Veleposlanstvu SAD-a u Buzinu, gdje je svečano obilježen američki Dana nezavisnosti. Upravo im je na sofisticirane elektroničke spravice bila dostavlena, već prevedena na engleski, ekskluziva Jutarnjeg lista: šef "novog HDZ-a" Tomislav Karamarko nagovorio je "ženu iz naroda" na Pantovčaku da ne podrži, dakle spriječi Vesnu Pusić kao najkvalificiraniju/najizgledniju hrvatsku aspiranticu za mjesto glavne tajnice UN-a.

U Hrvatskoj i izvan nje već je neko vrijeme javna tajna da se ministrica Pusić i šefica narodnjaka ozbiljno sprema kandidirati na najcjenjeniji diplomatski posao u svijetu.

Tjednik Globus, na osnovi izvora iz najužeg kruga predsjednice RH, pobrzao je manikirati ZNA SE palac dolje glavnoj SDP-ovoj koalicijskoj uzdanici iritantnim dilerskim sredstvom: Vesna Pusić ucjenjuje Kolindu Grabar-Kitarović, jer joj je potrebna njezina suglasnost za kandidaturu u UN. U Bijednoj Našoj i izvan nje već je neko vrijeme javna tajna da se ministrica Pusić i šefica narodnjaka ozbiljno sprema kandidirati na najcjenjeniji diplomatski posao u svijetu. Navodno, ni "žena iz naroda" nije imala ništa protiv, a hrvatskoj bi kandidatkinji išle u prilog i neke vrlo povoljne okolnosti: iskusna je i međunarodno uvažena diplomatkinja, dolazi s europskog Jugoistoka i - žena je. Navodno se u UN-u traže baš te kvalifikacije.

I sada, iznebuha - nećeš majci! "Kakva Vesna Pusić, ne dolazi u obzir", navodno su odlučni Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar-Kitarović, "mi želimo hrvatskog veleposlanika u Indiji Amira Muharemija na mjestu budućega glavnog tanika UN-a!" Tko je taj!? Čime je on bolji kandidat od Vesne Pusić!? Kako objasniti "za" i "protiv" dvoje iz "novog HDZ-a", nego kao maloumno strančarenje, osobnu zlobu i inat na veliku štetu države i njezinog međunarodnog digniteta. Koliko ga još uopće ima. Čast ekscelenciji iz indijskog Veleposlanstva RH, ali - istisne li kancerogeni "hrvatski jal" jači od zdrave pameti Vesnu Pusić iz utrke za UN - neusporedivo bi veće izglede od njega imao srbijanski jastreb Vuk Jeremić ili već istaknuti slovenski kandidat Danilo Türk.

Vesni Pusić, zasad, može ozbiljnije konkurirati tek šefica UNESCO-a Irina Bokova, bugarska kandidatkinja. Međunarodno je cijenjena kao vrlo iskusna diplomatkinja s europskog Jugoistoka, koji je dio globusa na redu za dati novog glavnog tajnika/cu UN-a. Dođu li, nekim čudom "hrvatske sloge", Vesna Pusić i Irina Bokova jedna na jednu, najvjerojatnije će Pusić neslavno izgubiti u finišu: izbacit će ju - ruski veto! Kao i Muharemija ili bilo koga iz RH, jer je proturuska vanjska politika "pudlice EU-a, NATO-a i SAD-a" dovoljno uvjerljiva da Moskvi ne pada na pamet podržati glavnog/u tajnika/cu svjetske organizacije iz "neprijateljske zemlje". Tom je "neprijateljskom" imidžu RH u Moskvi, pa i glavnom joj balkanskom savezniku Beogradu, nizom poteza debelo pridonijela i Kolinda Grabar-Kitarović! U korist hrvatske štete, Zapad tapša RH po ramenu.

"No, potez (iznenadno uskraćivanje potpore ministrici Pusić - op. M.V.) iza kojeg, kako su Jutarnjem potvrdili izvori, stoje HDZ i Pantovčak, sasvim će sigurno negativno djelovati na kandidaturu Vesne Pusić, ali i Amira Muharemija", ustvrdio je Željko Trkanjec u tim novinama. "Naime, diplomatima je potpuno jasno da je riječ o unutarnjopolitičkom prepucavanju kojem, kad je riječ o tako važnim globalnim pitanjima kao što je mjesto glavnog tajnika UN-a, ne bi smjelo biti mjesta. Dakle, ako se unutar sukreatora hrvatske vanjske politike naknadno i uspije postići konsenzus oko kandidata, on ili ona teško da će moći računati na podršku zemalja Istočnoeuropske skupine. Sad se Hrvatska još jednom ozbiljno osramotila na međunarodnoj sceni. A nitko nam sada nije kriv do nas samih."

Bude li ruski veto, u nekoj kombinaciji, poremetio politikantsku diplomaciju na Jugoistoku, taštine i osobne karijerne apetite, moglo bi se dogoditi da bivša premijerka Novog Zelanda Helen Clark pomete konkurenciju i osvoji svjetski vrh na 39. katu palače iznad Zaljeva kornjača na newyorškom Manhattanu.

Bude li ruski veto, u nekoj kombinaciji, poremetio politikantsku diplomaciju na Jugoistoku, taštine i osobne karijerne apetite, moglo bi se dogoditi da bivša premijerka Novog Zelanda Helen Clark pomete konkurenciju i osvoji svjetski vrh na 39. katu palače iznad Zaljeva kornjača na newyorškom Manhattanu.

Primjer nečasnog i politički infantilnog podmetanja noge najizglednijem kandidatu vlastite zemlje ("nek' susjedu crkne krava!"), na štetu građana i međunarodnog digniteta RH, dio je predizborne bitnice dnevnih kvazimesijanskih baraža "novog HDZ-a". Puca se po SDP-ovoj koalicijskoj vladi svim i svačim, što kome padne na pamet, zaklinjanjem u domoljublje, braniteljima, nacijom, katoličkom vjerom, stoljećem sedmim, kraljevima, knezovima, čak i ustaškim revizionizmom… A sva se ta pusta, uglavnom izmišljena i umišljena mitologija krvi i tla, ne da staviti na tanjur, ne daje pristojno plaćena posla niti se njome mogu platiti režije. Kulturnom svijetu ionako otpočetka djeluje kao domorodački ritual uz vatru i šamana.

Građanima je navrh glave ta vrst agitropovskog larpurlartizma! Kao i živih kulisa "novog HDZ-a" pred kojima nekolicina stalno istih lumena, bivših ili nedajbože i budućih ministara, prodaje muda pod bubrege: "Mi smo rješenje za hrvatski raj na zemlji, izaberite nas, a ova nehrvatska, nesposobna i štetočinska vlast vodi zemlju u propast!" Kako ne vjerovati kad to zbori jedan Ivan Šuker, za čijeg je ministarskog pretrčavanja rutom RH-SAD-RH radi posudbe vreća dolarske šuške Goldman Sachsa i J.P. Morgana posijana i današnja tragedija dužničkih CHF-robova! Ili, ne vjerovati Sanaderovom stranačkom ljubimcu s građevinsko-politološkom naobrazbom Gordanu Jandrokoviću kad ekonomsko-statistički "nadmoćno" soli pamet bratiću svoje supruge Zoranu Milanoviću.

Politički anemičan bivši HDZ-ov vanjskopolitički ministar i Vladin potpredsjednik, kojega je bivša ZNA SE šefica majčinski, po izbornom debaklu njihove stranke, zbrinula u bezbrižnoj klupi saborskog zastupnika, neupitan je i budući vladajući kadar. I njemu valja vjerovati kada iz 150 bajnih kvadrata zagrebačkog Beverly Hillsa i s povlaštenih oko 30.000 kuna saborske bruto plaće tako bistro čita rođakove "statističke laži" o ipak nekakvom napretku zemlje, zaslugom baš SDP-ove koalicijske vlade! "SDP se služi medijskim statističkim manipulacijama, to je propaganda!" - kliče Jandroković ispred živog zida nekakvih ukočenih likova, smrznutih u prostoru i vremenu, zajedno s ogromnom kulisom "novog HDZ-a", načičkanom sloganima: "Novo vrijeme, nova snaga".

Da pukneš od smijeha! "Novi HDZ", pa "novo vrijeme" i "nova snaga" jedine u nas stranke prvostupanjski osuđene za pljačkanje vlastitog naroda!? A "novu snagu" odreda čine stari, po dobru nepoznati stranački kadrovi plus pomladak, koji je stekao političku punoljetnost na klasičnom ZNA SE curriculumu Sanader-Kosor-Karamarkove svjetonazorske, političko-ideološke akademije. Koja "nova snaga" u kojoj predizborno kolo vode i jedan Božidar Kalmeta i jedna Josipa Rimac, a sekundira im Milijan Brkić nadimkom Vaso!? Nema tu ni sreće ni kruha!

Onih šezdesetak posto redovnih izbornih apstinenata najbolje zna da 25 godina besprogramske sinergije HDZSDP-vlasti i klijentelističkih priljepaka, poznatih u narodu kao uhljebi, ništa dobro nije donijelo Hrvatskoj niti će donijeti.

Neprofesionalno gladne tv-kamere već mjesecima, u svim vijestima od rane zore do duboko u noć, maltretiraju nedužne građane istim prizorom. Samo se - valjda zbog hinjene političke ozbiljnosti trenutka ili tek pomodnosti nekritički uvezene sa Zapada - izmjenjuju zombiji u živom zidu i dežurni kritizeri: Tomislav Karamarko, Ivana Maletić, Željko Reiner, Ivan Šuker, Gordan Jandroković…, a sada već i Josipa Rimac, iako je pod istragom zbog navodnih stambenih "nestašluka" u Kninu. Nema veze, i nju treba birati na visoku dužnost! Zato i jest u izlogu. Svi oni i mnogi drugi, koji u Karamarka izvuku propovjedničku slamku, bez obzira na temu i svoju kompetenciju, dnevno se redaju pred zombijima, nametljivo i bijesno potkivaju zdrav mozak građanima jedno te istom mantrom: "Ova nehrvatska vlast ne valja, na izborima birajte 'novi HDZ'! Mi smo rješenje za osvježenje!"

Onih šezdesetak posto redovnih izbornih apstinenata najbolje zna da 25 godina besprogramske sinergije HDZSDP-vlasti i klijentelističkih priljepaka, poznatih u narodu kao uhljebi, ništa dobro nije donijelo Bijednoj Našoj niti će donijeti. Nema šanse. Mogu Karamarkovi janjičari jurišati isukanim sabljama na Milanovićeve i obratno, bombardirati se anketama, rejtinzima i statistikama, štafetno se izmjenjivati u Banskim dvorima i kemijati saborsku većinu, ali te momčadi nikad neće uvjeriti građane da je sve to nije luk i voda. Više voda, nego luk! Ljudi žive sve teže, u sve većoj neimaštini, sve nesigurnije u vlastitim domovima, radno-socijalno sve potlačenije i dužnički sve ugnjetenije.

Bijedna Naša, gospodarski devastirana, materijalno opljačkana, građanski ponižena i moralno srozana na prosjački štap programiranog kapitalizma bez ljudskog lica, nikad se u svojih četvrt stoljeća "samostalnosti i suverenosti" nije ni pokušalo utemeljiti kao ugodno mjesto za život svih svojih žitelja i njihovih gostiju. Dvadeset pet godina se manje-više iste (polu)kriminalne i ratno-profiterske face motaju oko vlasti ili su na najvišem stupnju pripravnosti za redaljku na vlasti! Ne prežu ni od čega, ništa im nije sveto. Znanje, sposobnost, čist obraz i socijalni osjećaj u toj su kulturi destrukcije nepoznati pojmovi, što je i mjera vrijednosti hrvatske politike/političara u međunarodnim odnosima.

Iako izvrsno zna tko je tko i što je što u političkom kokošinjcu RH, diplomatska se krema na domjenku u američkom Veleposlanstvu u RH ipak našla zatečenom viješću da je ministrica Vesna Pusić osoba non grata Tomislavu Karamarku i Kolindi Grabar-Kitarović. Neozbiljni ljudi glumataju ozbiljne političare u neozbiljnoj zemlji koja smjerno/hitro skida gaće na svaki mrki pogled iz Bruxellesa, Berlina i Washingtona. Da je stari Heraklit iskusio autodestrukciju "samostalne i suverene" kako su je izveli "državotvorni" i "domoljubni" Hrvati, pače "katolički vjernici", ne bi si dao umrijeti dok ne prepravi svoju glasovitu "Na svijetu samo mijena stalna jest" u primjereniju "Na svijetu samo glupost političara RH stalna jest"!

U zbirku političke gluposti Bijedne Naše valja uvrstiti i najvažnije, činjenicu da joj se već 25 godina motaju oko državnog kormila uvijek isti, dokazano neuspješni mornari koji ničim nisu zaslužili biti na vlasti. Koji su i doveli zemlju u kolaps.

Gdje je tu pameti "svojih na svome" kad politikantski nabrkana ulica želi nasiljem i plinskim bocama "birati" državnu vlast, a ne demokratskim izborima!? Što je, ako ne notorna glupost kad šef najveće oporbene stranke i predsjednica RH to odobravaju!? Gdje je pamet, ako se "žena iz naroda" dade upregnuti u stranačka kola, pa se malograđanski protiviti najizglednijoj kandidatkinji svoje zemlje za glavnu tajnicu UN-a jer, eto, nije iz njezinog političkog jata!? U zbirku političke gluposti Bijedne Naše valja uvrstiti i najvažnije, činjenicu da joj se već 25 godina motaju oko državnog kormila uvijek isti, dokazano neuspješni mornari koji ničim nisu zaslužili biti na vlasti. Koji su i doveli zemlju u kolaps. Ali tu su, pojedinačno, skupno, u raznim kombinacijama/koalicijama od izbora do izbora… I ostaju.

Kako to da "genijalci" nisu već od Bijedne Naše napravili Švicarsku, nego tek - svjetsko ruglo u banani!? "Novi HDZ", odala je disidentica Martina Dalić, nema nikakav program niti je sposoban izvući zemlju iz sranja. "Sve je to demagogija ne bi li se družina čim prije dočepala vlasti!" A tada… Građani se ni dosad nisu usrećili tim HDZSDP-društvom, a sada bi trebali prebrisati "povijesno pamćenje" i opet im vjerovati - na riječ!? Glupost.

Ključne riječi: HDZ, Vesna Pusić, Ujedinjeni narodi
<
Vezane vijesti