Foto: PD Kamenjak FacebookFoto: PD Kamenjak FacebookPD Kamenjak Rijeka: "Pozivamo slovenske planinare, slovenska planinarska društva i Planinsku zvezu Slovenije da javno protestiraju protiv odluke slovenske vlade o postavljanju bodljikave žilet-žice. Zaista bismo voljeli ubrzo nastaviti posjete lijepim slovenskim planinama".

Pismo Planinarskog društva Kamenjak iz Rijeke slovenskim planinarima prenosimo u cijelosti:

Poštovani slovenski planinari,

Planinarsko društvo Kamenjak Rijeka, jedno od najvećih u Hrvatskoj, desetljećima svake godine organizira jednodnevne i višednevne izlete u Sloveniju. Upravo pred božićne blagdane tradicionalno odemo punim autobusom na posljednji posjet slovenskim planinama u kalendarskoj godini. Sada se za taj izlet javilo samo troje članova pa smo bili prisiljeni otkazati izlet.

Nedavno smo dovršili godišnji plan izleta za 2016. godinu u kojem se nalazi i 12 izleta u Sloveniju. Međutim, bojimo se da će zbog postavljanja bodljikave žilet-žice duž, praktički, cijele hrvatsko-slovenske granice mnogi članovi Kamenjaka odustati i od tih izleta u Sloveniju planiranih za 2016. godinu.

Možda smo u Rijeci posebno osjetljivi na bodljikavu žicu koju je slovenska vlada postavila na svega nekoliko minuta vožnje od našega grada. Naime, svojevremeno su okupatori bodljikavom žicom prepolovili naš grad na Rječini. Slovenska bodljikava žica na granici sigurno nije znak dobrodošlice prema susjedima.

PD Kamenjak: "Osobito nas žalosti što bodljikava žilet-žica okrutno ranjava i u groznim mukama ubija divljač duž stotina kilometara granice."

Bodljikava žica na slovenskoj granici besmislena je, bez obzira na javne i skrivene motive postavljanja, jer se lako siječe džepnim alatom. Bodljikava žica na granici već stvara gospodarsku štetu Sloveniji. Posebno otežava život mještanima u blizini granice s obje strane žice. Bodljikava žica na granici gdje nikada ranije nije viđena nanosi povijesnu sramotu slovenskom narodu, svakim danom sve veću. Osobito nas žalosti što bodljikava žilet-žica okrutno ranjava i u groznim mukama ubija divljač duž stotina kilometara granice. Ako žica potraje, razmjeri ubijanja narast će u ekocid. Za sve ovo slovensku vladu smatramo moralno, materijalno i krivično odgovornom. Prve tužbe vjerovatno će krenuti od mještana s obje strane uz granicu, koji trpe najveću štetu.

Radovali smo se svojevremeno ukidanju granične kontrole koja nas je znatno usporavala na putu do omiljenih slovenskih planina. Ali, sada se ne želimo osjećati kao da na graničnom prijelazu ulazimo u slovenski konc-logor.

Planinari su uvijek i svuda u svijetu smatrali državne granice suvišnima. Planinari svugdje u svijetu prednjače u stvaranju prijateljskih veza među narodima. Planinari svugdje u svijetu aktivno štite prirodu od gospodarske i političke zloupotrebe.

Riječki planinari nedavno su, zajedno s prijateljima iz Slovenije, počeli obnavljati nekadašnje prekogranične planinarske staze SNJEŽNIK-SNEŽNIK i Put prijateljstva RIJEKA-LJUBLJANA. Međutim, slovenske ankete govore da bodljikavu žicu sada odobrava više od 80 posto slovenskih građana. Nadamo se da to ne znači da bodljikavu žicu odobrava i 80 posto slovenskih planinara.

Planinari su uvijek i svuda u svijetu smatrali državne granice suvišnima. Planinari svugdje u svijetu prednjače u stvaranju prijateljskih veza među narodima. Planinari svugdje u svijetu aktivno štite prirodu od gospodarske i političke zloupotrebe.

Stoga pozivamo slovenske planinare, slovenska planinarska društva i Planinsku zvezu Slovenije da javno protestiraju protiv odluke slovenske vlade o postavljanju bodljikave žilet-žice. Zaista bismo voljeli ubrzo nastaviti posjete lijepim slovenskim planinama.

Boris Kurilić, predsjednik PD Kamenjak Rijeka

Ključne riječi: slovenija
<
Vezane vijesti