H-Alter
Foto: Udruga SunceFoto: Udruga SuncePovodom pete obljetnice prosvjeda za zaštitu Marjana danas je na Prvoj vodi predstavljen projekt Odgovorno za prirodu, a čiji cilj obuhvaća i kvalitetnije upravljanje zelenim plućima Splita.

Projekt je odobren u okviru EU natječaja Jačanje lokalnih partnerstva za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima.

"Ovaj natječaj pokazuje kako je EU prepoznala probleme u upravljanju zaštićenim područjima Hrvatske. Među brojnim problemima ističe se bespravna gradnja te loše upravljanje, gospodarenje i održavanje zaštićenih dijelova prirode, a oni su prisutni i na području Park šume Marjan, najvrjednijeg prirodnog dobra grada Splita", rekla je Duška Boban iz Društva Marjan.

"Među brojnim problemima ističe se bespravna gradnja te loše upravljanje, gospodarenje i održavanje zaštićenih dijelova prirode, a oni su prisutni i na području Park šume Marjan, najvrjednijeg prirodnog dobra grada Splita", rekla je Duška Boban iz Društva Marjan.

Projekt Odgovorno za prirodu ima za cilj povećati razinu transparentnosti i učinkovitosti u upravljanju prirodnim dobrima u Hrvatskoj. Aktivnosti su usmjerene na zaštićena područja Hrvatske s naglaskom na Park šumu Marjan. Tako će se provesti analiza usluga ekosustava PŠ Marjan, izraditi procjena stanja šume te provesti istraživanje javnog mijenja.

"Građani će saznati koja je zapravo vrijednost Marjana u smislu njegova doprinosa podizanju kvalitete života građana, čistoći zraka, rekreativno-turističkoj i kulturnoj vrijednosti te koliko grad i građani Splita gube smanjenjem zelenih površina Marjana", kazala je Gabrijela Medunić-Orlić, voditeljica projekta iz Udruge Sunce.

Također, procijenit će se dosadašnja učinkovitost upravljanja Marjanom te dati preporuke za unaprjeđenje.

"Odlična koincidencija je da je upravo Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan krenula u izradu Strategije održivog razvoja Marjana, a koja će sadržavati i zakonski obvezan dokument Plan upravljanja PŠ Marjan. Time će projektne aktivnosti doprinijeti izradnji desetogodišnjeg dokumenta te biti poticaj na primjenu principa i dobre prakse sudjelovanja javnosti u izradi ovakvih planova", zaključio je Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan.

Ključne riječi: Marjan
<
Vezane vijesti