Foto: L,R.Foto: L,R.Centar za mirovne studije: "Ova je djelatnost od primarnog javnog interesa te stoga mora biti izdvojena iz tržišne utakmice i procesa javne nabave u kojem je kriterij najjeftinija ponuda."

Centar za mirovne studije (CMS) podržao je pirotehničare u njihovoj borbi za dostojanstven rad u poslijeratnom razminiranju Hrvatske. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ova je djelatnost od primarnog javnog interesa te stoga mora biti izdvojena iz tržišne utakmice i procesa javne nabave u kojem je kriterij najjeftinija ponuda. 

U procesu tržišnog natjecanja, od 2013. do danas cijena razminiranja kvadrata pala je s 8,41 kn/m2 u 2014. na 2,68 kn/m2. Na ovom zornom primjeru razminiranja jednog metra kvadratnog teritorija, vidljiva je dvostruka šteta koja se stvara privatiziranjem javnih usluga i dobara. Kako i sami pirotehničari ističu, ovakvim potezima se smanjuje kvaliteta razminiranja, ne prestaje opasnost za građane, a istovremeno se stvara i veća opasnost po zdravlje i život samih pirotehničara. Prema podacima iz 2014. broj smrtno stradalih osoba od mina je 1.978, 511, od čega 43 pirotehničara.

Zajedno s pirotehničarima, CMS poziva Vladu i nadležne institucije da ozbiljno shvate i poduzmu konkretne korake kako bi zdravlje i živote pirotehničara te ostalih građana izdvojili iz tržišne utakmice. Također, očekuju da sljedeći tjedan Vlada i nadležne institucije razgovaraju s pirotehničarima i da se razminiranje zemlje nastavi u nadležnosti države, s kolektivnim ugovorom i u uvjetima dostojnim za pirotehničare.

Kao organizaciji koja zagovara mirovne politike, dužnost CMS-a je izraziti podršku osobama koje, i 25 godina nakon, rade na otklanjanju posljedica rata i koje s njima najdirektnije žive. 

Ključne riječi: razminiravanje
<
Vezane vijesti